Ustavni sud Bosne i Hercegovine oglasio se saopćenjem za javnost u kojem navode ' sa zabrinutošću pratimo neprimjerene izjave i nove pritiske koji se vrše na Ustavni sud Bosne i Hercegovine u vezi s nedavnim, navodno neustavnim, izborom sudije Ustavnog suda Bosne i Hercegovine'.

-Ustavni sud već dugo upozorava javnost da se, neizborom sudija iz entiteta Rs, a donedavno i iz Federacije Bosne i Hercegovine, vrši neprimjeren i neprihvatljiv pritisak na ovu instituciju s ciljem njenog degradiranja i obesmišljavanja.

Uprkos tome, Ustavni sud preduzima sve što je u njegovoj moći da obavlja svoje funkcije koliko je moguće efikasnije i da, štiteći Ustav Bosne i Hercegovine, osigura vladavinu prava i zaštiti ljudska prava i slobode svih građana Bosne i Hercegovine - navodi se.

Kako ističu, Federacija Bosne i Hercegovine je nedavno, u skladu s Ustavom Bosne i Hercegovine, izabrala novog sudiju koji je već preuzeo dužnost.

-Najnovije mišljenje Venecijanske komisije, u vezi sa zahtjevom člana Predsjedništva BiH Željka Komšića u kojem se daju preporuke za budući izbor sudija, ne mogu se tumačiti kao stav Venecijanske komisije o "neustavnosti" ovog posljednjeg izbora.

Izbor je izvršen u skladu s Ustavom Bosne i Hercegovine, a eventualna daljnja razrada kriterija za buduće izbore je pitanje o kojem ne odlučuje Ustavni sud.

Ovakva vrsta pritiska uz već postojeće, neizbor sudija koji nedostaju i finansijski pritisci, ima cilj narušiti integritet i autoritet Ustavnog suda BiH. Zato pozivamo javnost, političare, analitičare i sve ostale koji neprimjerenim izjavama doprinose ovakvim napadima na Ustavni sud da se suzdrže i bar na taj način daju doprinos nastojanjima suda da, i u teškim okolnostima u kojima je prisiljen djelovati, očuva efikasnost i integritet ove institucije - ističe se u saopćenju za javnost Ustavnog suda Bosne i Hercegovine u povodu 'izjava koje se u javnosti mogu čuti u vezi s mišljenjem Venecijanske komisije, donesenim na zahtjev člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željka Komšića'.