Službene novine Federacije Bosne i Hercegovine objavile su 5. juna novi pravilnik o zabrani pušenja u ovom entitetu koji će na snagu stupiti 13. juna. Novi pravilnik o zabrani pušenja detaljno propisuje uslove za posebne prostore i prostorije za pušenje, definirajući izuzetke od opće zabrane pušenja u Federaciji BiH.

Prema novim pravilima, vlasnici ugostiteljskih objekata koji žele dozvoliti pušenje u određenim sobama moraju se pridržavati strogih smjernica.
Međutim, vlasnici objekata su nezadovoljni. Tako iz Udruženja hotelijera i restoratera u BiH imaju brojne zamjerke.

Politika se nije mogla dogovoriti oko zdravlja građana

Amir Hadžić, predsjednik Udruženja, kaže za Hayat.ba da je generalna zamjerka Zakona o kontroli i ograničenoj upotrebi duhana i ostalih duhanskih proizvoda za pušenje što se ne odnosi na cijelu državu, kao što to preporučuje Evropska unija.
- EU ne poznaje entitete. Sramotno je da se politika nije mogla dogovoriti oko zdravlja svojih građana. Valjda je u interesu i RS-u da urade nešto za zdravlje građana. Bilo bi normalno da na prostoru cijele BiH bude jedinstven Pravilnik ili Zakon o kontroli i ograničenoj upotrebi duhana – navodi Hadžić.

Dodaje da od objave Pravilnika do stupanja na snagu određen kratak period u kojem nije moguće uskladiti i prilagoditi propise. U Udruženju imaju zamjerke i na kriterije.

- Prostori preko 50 kvadarata mogu odvojiti minimalno 12 kvadrata ili maksimalno 20 posto od svog prostora za prostor za pušače. To je, ustvari, tor za stoku. Taj tor treba biti odvojen, imati vrata, da nigdje zrak ne može ući i unutra je potrebna posebna ventilacija. Treba uređaj za filtraciju, sve je to dobro, ali apsurd je da se tu ne može nikakva ugostiteljska usluga nuditi. Ne smije se popiti ni kafa... Koji je onda interes da se to napravi, a da nemaš koristi – pita Hadžić.
Slični problemi su i za objekte koji nude usluge smještaja.

- Ako se odluče za neke sobe da mogu biti za pušače, svaka soba mora imati zasebnu filtraciju i ventilaciju zraka. To je preskupa investicija, to je toliko rigorozno da nisam čuo da postoji negdje osim kod nas. Ministarstvo zdravstgva FBiH nikada nas nije konsultovalo kao zainteresovane osobe, da nas saslušaju, da damo prijedloge i sugestije. Pa bolje, onda nemojte davati ni to – dodaje naš sagovornik.
Smatra da će ovaj zakon biti teško ispoštovati.

Kakve su kazne


- Zakon je po meni nesprovodiv. Javan prostor mnogi poistovjećuju sa kafanom i hotelom, ali to je i advokatska kancelarija, servis, brijačnica, tehnički pregled... Takvih objekata mislim ima više od 100.000 u FBIH. Imamo li kapaciteta da možete kontrolisati to? Bit će kao i do sada, svi zakoni će se samo ovdje u Sarajevu provoditi i više nigdje u FBiH – zaključuje Hadžić za Hayat.ba.

Novim zakonom propisane su i kazne. Novčanom kaznom od 100 maraka kaznit će se svako fizičko lice za kršenje odredbe o zabrani pušenja. Pravna lica suočavaju se s kaznom od 2.000 do 5.000 maraka, dok odgovorna lica mogu biti kažnjena u rasponu od 300 do 1.000 maraka.