U Beogradu je jučer održan "svesrpski sabor" te usvojena deklaracija o zaštiti nacionalnih interesa i političkih prava i zajedničkoj budućnosti srpskog naroda.

Brojne su reakcije u našoj zemlji. Oglasio se i predsjednik NES-a Nermin Ogrešević.
- Sa Svesrpskog sabora upućene su zloslutne poruke, koje se tiču budućnosti regiona. Aleksandar Vučić više ne krije da vodi politiku nacionalne homogenizacije Srba s ciljem da svi Srbi žive u jednoj državi. Vučić je jučer konačno otkrio karte i priznao da je samo nastavio tamo gdje je stao Milošević sa svojom velikosrpskom politikom, koja isključuje druge i koja je proizvela patnju, krv, žrtve, genocid. Politikom koja nije i neće donijeti ništa dobro. Tako treba shvatiti i poruke sa jučerašnjeg Svesrpskog sabora u Beogradu – naveo je Ogrešević.


Dodao je da svaki od 49 usvojenih zaključaka treba pažljivo analizirati u narednom periodu.

- Čitajući ih, mnogi od nas su osjetili da će imati priliku ponovo da se bore za Bosnu i Hercegovinu. Jer, jučerašnja prijeteća dekoracija jasno nam signalizira da oni idu dalje, da nastavljaju provoditi plan stvaranja „velike Srbije“, a na račun okolnih zemalja, među kojima je nezavisna i suverena Bosna i Hercegovina.
To je, uostalom, jasno iz usvojene Deklaracije, prema kojoj „majka Srbija“ nema niti jedan problem. Očito problem Srbije su njeni susjedi Kosovo, Bosna i Hercegovina, Crna Gora, pa i dijelom Hrvatska. „Komandant Vučić“ će očito pokušati uskoro da ih rješava. Na svima nama je da budemo spremni, jer ratni doboši jučer su ponovo odjekivali Beogradom – zaključio je Ogrešević.