Ako se za neko jelo može reći da je visoko na listi onih koje nas vraća u djetinjstvo, onda je to sasvim sigurno ovo

S toplijim danima, zelenijim vrtovima i punim tezgama voća i povrća na tržnicama, stigle su i paprike, a to samo znači kako će vašim komšilukom uskoro zamirisati (ako slučajno već nije) miris tradicionalnog jela kojeg smo svi voljeli kao djeca, a rado uvrstili i na svoj ljetni meni kao odrasle osobe.

Riječ je, pogađate, o punjenim ili kako neki kažu - filovanim paprikama. No, šta ako vam ne uspijevaju onako kako biste željeli ili kako ih pamtite iz djetinjstva? Razloga može biti nekoliko, a ako činite samo jedan od tih malih propusta, doista je moguće da ne možete u cijelosti interpretirati jelo koje su vam baka ili mama tako dobro pripremale.

1. VRSTA PAPRIKE

Crvena, zelena, žuta, rog ili paradajz paprika nisu dobre opcije za "pravu" punjenu papriku. Kad govorimo o ovom tradicionalnom receptu, treba birati papriku baburu. Ona je zelene do žute boje, tvrde i sjajne kore i sočnog mesa.

2. VELIČINA PAPRIKE

Za kupnju paprike u kupovinu ili vrt nikad nemojte slati one koji pate od veličine. Naime, paprika babura za punjenu papriku uvijek je bolja sitnija nego velika. U njoj su okusi koncentriraniji, zbog čega će i jelo u konačnici biti ukusnije.

3. KOJU RIŽU ODABRATI

Vrsta riže doista može pokvariti ovo jelo, a pogotovo ako je stavite previše. Birajte rižu tankog zrna (tipa Ribe ili Superfino), a u smjesu od mljevenog mesa je stavljajte u omjeru 2:10 ili oko 200 grama na kilogram mesa.

4. PUNJENJE PAPRIKA

Paprike se nikad ne pune do vrha, niti smjesa kojom ih punimo treba biti nabijena. Dakle, kad punite papriku, prvo pazite da vam ne pukne dok vadite kličak. Kad je krenete puniti, najbolje je da to činite prstima, nježno je utiskujući u stijenke, a kad dođete skoro do vrha, po sredini punjene paprike prstom napravite rupu i uklonite višak smjese koji ste pritom potisnuli.

5. SLAGANJE PAPRIKA

Kad kuhate punjene paprike bitno je pronaći adekvatnu posudu u kojoj će sve paprike biti rupom okrenute prema vrhu. Najbolje je da je ta posuda široka, kako bi sve paprike bile na istoj razini, te dovoljno duboka da ih možete prekriti umakom.

6. SIROVA ILI KUHANA RIŽA

Uvijek sirova! Potpuno je nepotrebno rižu prethodno kuhati. Naime, ovo jelo je brzo gotovo, no to će biti sasvim dovoljno da se riža lijepo skuha i da upije sokove smjesa u koje je umiješana.

7. KOJE ZAČINE KORISTITI

Sol, papar, češnjak, svježi peršun i mljevena crvena paprika sve su što vam treba od začina. Dodajte ih smjesi od mesa i riže i dobro izmiješajte.

8. UMAK

Umak od paradajza za punjenu papriku mnogima je izazovan, no uopće ga nije teško napraviti. Pritom, uopće ne mora biti sa zaprškom. Prvo, kad stavite paprike u posudu za kuhanje, prekrijte ih do pola vodom i stavite kuhati. Za to vrijeme na plinu ili u tavi na malo ulja zacrnite polovicu luka. Kad je s jedne strane crn, luk ubacite u lončić, prelijte ga s pasiranim paradajzom, dobro posolite i popaprite, dodajte 1 - 2 kašikice šećera, zatim i sitno sjeckani svježi peršun i 1 - 2 kašike brašna te brzo miješajte dok je hladno da razbijete sve grudice. Možete ga dodatno razrijediti s vrućom vodom u kojoj se kuhaju paprike. Kad zakipi, prebacite umak u lonac u kojem se kuhaju paprike i nastavite kuhati dok jelo nije gotovo, a povremeno protresite da se paprike ne bi primile za dno. Po potrebi dodajte još vode kako bi paprike skroz bile prekrivene umakom.