Evo recepta za kolač koji smo kao djeca nerijetko jeli.
Sastojci:
-4 jaja
-6 žlica šećera
-1 vanilin šećer
-80 g brašna
-20 g kakaa
-Pola vrećice praška za pecivo
-50 ml ulja
-50 ml mlijeka
-100 ml čokoladnog mlijeka
-1 l mlijeka
-120 g gustina
-6 žlica šećera
-180 g margarina
-100 g mliječne čokolade
-200 g tamne čokolade
-350 ml slatkog vrhnja
Bjelanjke umuti u snijeg pa miksaj i dalje dodajući šećer i žumanjke. Smanji miksanje na minimum i dodaj mlijeko i ulje, a zatim i brašno pomiješano s kakaom i praškom za pecivo.
Kalup za kolač cca 30 x 40cm namasti, ulij tijesto i stavi peći u zagrijanu rernu na 180 stupeni s uključenom ventilacijom. Peci 15-20 minuta pa provjeri čačkalicom. Ako je čista, izvadi kolač iz rerne, ako nije ostavi kolač još koju minutu u rerni pa opet napravi test.
Biskvit pusti da se ohladi pa ga odvoji od papira za pečenje. Vrati biskvit u tepsiju i prelij čokoladnim mlijekom.
700 ml mlijeka stavi da zakuha sa šećerom, a preostalih 300 ml pomiješaj s gustinom, razbij sve eventualne grudice. Kad je mlijeko zagrijano do vrenja, makni s vatre, umiješaj gustin rastopljen u mlijeku i vrati na vatru. Pokrij prozirnom folijom i ostavi kremu da se ohladi do sobne temperature.
Kad se krema ohladi, počni miksati omekšali margarin dok ne postane kremast pa ubacuj kašiku po kašiku kreme i miksaj dalje. Kremu razmaži po biskvitu i poravnaj. Stavi na hlađenje i počni s pripremom ganachea.
Vrhnje za šlag zagrij skoro do vrenja (ne smije zakipiti). Prelij sitno narezanu čokoladu i ostavite minutu, a zatim dobro promiješaj da se sve sjedini i čokolada otopi. Pusti da se malo ohladi pa prelij preko bijele kreme.