Porijeklom iz Turske, ova poslastica vremenom je postala neizostavan dio domaćih trpeza. Tajna dobro pripremljenih tulumbi jeste da tijesto bude hrskavo spolja, a mekano iznutra.

Po ovom starinskom receptu dobićete savršeno pripremljene tulumbe, a uspjeće i početnicima u kuhinji.

Sastojci:

Za tijesto:

4 krupnija jajeta
400 ml vode
100 ml ulja
250 g brašna
2 kašičice šećera
prstohvat soli
1 l ulja za prženje

Za sirup:

1 kg šećera
600 ml vode
kriške od pola limuna

Originalni recept za tulumbe: Sočnije od ovog ne može

Priprema:

U dublju šerpu staviti vodu, ulje, šećer i so. Kada proključa skloniti sa šporeta i ubaciti brašno. Mješati varjačom dok se ne napravi čvrsta smjesa u obliku lopte. Ostaviti tjesto 15 minuta da se prohladi. Dok se tjesto hladi vi pjenasto umutite jaja. Jaja dodajte tjestu i mikserom sjedinite.

Kada vam se čini da ste dobili mekše, svilenkasto tjesto gotovo je. Tim tjestom punite špricu za tulumbe.

U dublju tavu ili pliću šerpu sipati litar ulja. U hladno ulje istiskajte tulumbe oko 10 cm dužine. Gledajte da ne budu jedna uz drugu jer će tulumbe narasti. Stavite tulumbe da se prže. U početku će se same okretati, a kasnije ih treba povremeno okrenuti.


Kada poprime zlatnu boju vaditi ih rešetkastom kašikom i stavljati ih u sirup (agdu). Isključiti ringlu i ostaviti ulje da se hladi, bar 10 minuta. Zatim istisnuti novu turu tulumbi i staviti ih da se prže. Kada je druga tura gotova prvu poredati u pleh a u sirup spustiti novu turu.

Ponoviti dok ima tjesta. Kada su sve tulumbe gotove preliti ih preostalim sirupom i prekriti folijom. Ostaviti ih u frižideru da se hlade. Od navedene količine se dobije oko 40 tulumbi.