Francuski državljanin Louis Arnaud, koji je optužen za narušavanje sigurnosti Irana i koji je bio u pritvoru u ovoj zemlji oko dvije godine, pušten je na slobodu, javlja Anadolu.

Francuski ministar vanjskih poslova Stephane Sejourne na X računu objavio je da je Arnaud, koji je u pritvoru u Iranu od septembra 2022., pušten na slobodu.

-Louis Arnaud je oslobođen. Želio bih da se zahvalim svim timovima Ministarstva koji su pomogli Arnaudu da se danas ponovo sastane sa svojom porodicom nakon dvije godine proizvoljnog pritvora u Iranu - rekao je Sejourne.

Naveo je da su državljani Francuske po imenu Cecile, Jacques i Olivier i dalje u pritvoru u Iranu.

Sejourne je istakao da je oslobađanje ovih ljudi njegov prioritet.

Sejourne je podijelio i fotografije trenutaka kada je Arnaud dočekan na aerodromu u Francuskoj.

Francuski predsjednik Emmanuel Macron je također zahvalio svojim prijateljima iz Omana koji su doprinijeli oslobađanju Arnauda.

Macron je pozvao Iran da odmah pusti na slobodu ostala tri Francuza koji su u pritvoru.

Arnaud je uhapšen u Iranu u septembru 2022. zbog učešća u demonstracijama kao odgovoru na smrt Mahse Amini. Sud je u novembru 2023. osudio Arnauda na pet godina zatvora zbog "pravljenja propagande i narušavanja sigurnosti iranske države".

U septembru 2022. godine, 22-godišnja Mahsa Amini umrla je dok je bila u policijskom pritvoru nakon što je pritvorena u Teheranu zbog kršenja obaveznih normi nošenja hidžaba.

Njezina smrt izazvala je proteste širom Irana koji su prerasli u nerede u kojem su živote izgubile stotine demonstranata i policajaca.