Njemačka policija traga za ubicom male Valerije iz Debelna (Njemačka), čije je tijelo nađeno u utorak u gustoj šumi. Za sada istražitelji šute u vezi sa osumnjičenima, a policija već ima dvojicu osumnjičenih.

-Istraga se fokusira na najbliži društveni krug porodice - potvrđuje Ingrid Burghart (60), viši javni tužilac u Kemnicu (Saksonija).

Istražitelji ovdje rade danima, uostalom i porodica je vjerovala da je dijete kidnapovano.

Bivši momak Valerijine majke

Andrej je bivši momak Valerijine majke Nađe G. (33). Za njega se sumnja da se nalazi u Češkoj. Međutim, istražitelji iz Praga još uvijek nisu uspjeli da uđu u trag državljaninu Moldavije.

Prema informacijama Bilda od ljudi bliskih porodici, on je kontaktirao majku preko mesindžera oko 9:40 na dan Valerijevog nestanka i zatražio brz odgovor.

Kada je dan kasnije reporter Bilda sreo Nađu G., ona je rekla da je "ovdje nedavno bilo poteškoća". Nije željela da detaljnije objašnjava šta to znači.

Moldavca je na dan navodne otmice snimila nadzorna kamera susjedne kuće u kojoj živi njegova majka. Pored toga, navodno je njegov mobilni telefon bio prijavljen u tornju mobilne telefonije u Debelnu.

Policija nije htjela da komentariše ova saznanja, a portparolka je samo rekla da je istraga u toku.

Genadij L. je Ukrajinac, u srednjim 50-im godinama, a nedavno je živio u susjedstvu Valerijine majke Nađe. Ona je nedavno prijavila mnogo starijeg muškarca za uhođenje.

Poznanik porodice je rekao da je Genadij želio da bude u vezi sa Nađom. Kada ga je odbila, on ju je uhodio. Kruže glasine i da joj je prijetio da će joj "uništiti život".

Njegove komšije su rekle da je policija bila u njegovom stanu, ali da ga tamo nisu zatekli.

Za sada nema potvrde iz policije da li tragaju za ratnim izbjeglicom. Za sada nije poznato da li on ima neke veze sa slučajem ubistva Valerije ili policija samo želi da ga ispita.

Komšije kažu da je znao po nekoliko dana da bude odsutan i da je odlazio u Ukrajinu. Navodno se nedavno vratio u Saksoniju.

Da podsjetimo, tijelo djevojčice pronađeno je u utorak u gustoj šumi u Debelnu, nekoliko kilometara od kuće njene majke. Mjesto pronalaska tijela je i mjesto zločina, potvrdila je policija, koja za sada još uvijek nije nikog uhapsila u vezi sa ubistvom.