Spektakularnom ceremonijom svečanog otvaranja na Ilidži je počela četrnaesta sezona manifestacije "Plazma sportske igre mladih" za Bosnu i Hercegovinu. Tako se Općina Ilidža, kao jedan od partnera SIM pridružila Zaprešiću, Ljubljani i Beogradu kao regionalnim centrima otvaranja Igara za 2024. godinu.

Načelnik Općine Ilidža Nermin Muzur poželio je sreću i dobru zabavu djevojčicama i dječacima od prvog do četvrtog razreda osnovnih škola s područja Ilidže, te je sa učenicima upalio plamen Sportskih igara mladih, čime je zvanično otvorena manifestacija.

Po završetku svečane ceremonije, održan je SIM Dan sporta – takmičenja u igri između dvije vatre i atletici za dječake i djevojčice od 1. do 5. razreda osnovnih škola s područja Ilidže.

Mladi su uživali uz igru, zabavi i plesu, a energičnim hitovima navijačku atmosferu na otvaranju zagrijao je pjevač Amel Ćurić.


Sportske igre mladih su najveća amaterska sportska manifestacija u Evropi koja pruža djeci i mladima priliku da se besplatno takmiče u 10 sportova. U proteklih 13 godina, Igre su okupile preko 517.000 mališana iz cijele Bosne i Hercegovine. Cilj Igara je doprinos razvoju tolerancije, solidarnosti, poštivanju različitosti, stvaranju novih prijateljstava te omogućavanje fer djetinjstva za sve mališane.

(Omar Švrakić)