Da li spavanje u odvojenim krevetima vodi u propast veze ili ne? Kako to utiče na partnerski odnos, objasnio je stručnjak.

Jedva čekate veče da mu se pred spavanje ušnjurate u zagrljaj, ništa slađe nego kad cijele noći spavate isprepletanih stopala, samo da osjetite da je on tu, uz vas. A onda, kao grom iz vedra neba, zahrče, pa počne da vuče prekrivač na svoju stranu, vrpolji se cijelu noć… Tad mu poželite sve najgore i zapitate se šta ste bogu zgriješili.

„Sigurno da spavanje u istom krevetu nije jedini preduslov bliskosti, ali je veoma značajan, kao što su i komunikacija, finansije, roditeljstvo, seksualni život partnera. Zbog preopterećenosti poslom i drugim problemima, bračni krevet daje mogućnost da se dvoje opuste i povežu, kroz ljubav i intimnost“, kazao je dipl. psiholog Josif Fidanovski, psihoseksualni i kognitivno-bihevioralni terapeut, prenosi Ona.rs.

Dobro je kad ponekad spavamo razdvojeni, ali…

Ova loša navika među partnerima može rasturiti brak

Onda se otvara pitanje da li je to odvojeno spavanje zaista nešto rizično što sa sobom nosi i manje seksa. Pa pomislimo da je ipak bolje istrajavati u nečemu što nam možda ne prija da ne bismo stvorili dodatni problem. Ili se to samo tako doživljava…

„Ponekad je to dobro rješenje, kada smo iscrpljeni, umorni, a sjutradan nas čekaju važne obaveze. Ali ne bi trebalo da to bude pravilo jer, kao što ulažemo u posao, tako bi trebalo i u naš ljubavni i seksualni život. Ništa nije ni važnije, ni manje važno. Sigurno je da spavanje u odvojenim krevetima vremenom donosi neku distancu, nezadovojstvo i frustraciju zbog nedostatka povezanosti“, tvrdi Josif Fidanovski.

Ipak, ne mora da znači da će vaš dragi, ako mu predložite da spavate odvojeno, odmah pomisliti da biste da budete što dalje od njega i da nešto ne štima među vama. Jedno je kada to poželite jer dijete plače i budi se na svaka dva sata, pa nemate uslova za odmor, a drugo je kada želite da izbjegnete susret sa njim jer ste ljuti zbog nečega.