Belgijski gradonačelnik najavio je kako će djelomično zatvoriti granični prijelaz s Francuskom uoči utakmice osmine finala Evropskog prvenstva u fudbalu koja se igra u ponedjeljak, piše Politico.

Wervik, grad od oko 18.000 stanovnika u zapadnoj Flandriji, velikim betonskim blokovima će u ponedjeljak poslijepodne blokirati most koji ga povezuje s francuskim gradom Wervicq-Sudom. Prolaz će biti dopušten samo pješacima i biciklistima.

-Ovom mjerom pokušava se izbjeći da neobuzdani francuski nogometni navijači autima uđu u grad i izazovu gužvu. Francuzi su mnogo veći šovinisti od nas. Iz iskustva znamo da nakon pobjede Francuske vole provocirati i zadirkivati Belgijce - kazao je gradonačelnik Wervika Youro Casier.

Sličan potez povučen i tokom utakmice Svjetskog prvenstva

-Oni dođu ovamo, počnu trubiti i izađu plesati na ulice. Želimo izbjeći poticanje ljudi na gluposti - dodao je.

Objasnio je kako će Francuzi svejedno moći prijeći most pješke ili biciklom, ali predviđa da mali broj njih spreman uložiti trud i na taj način ući u grad.

-I iznad svega: neće moći trubiti - naglasio je.

Most će biti zatvoren za automobile u ponedjeljak u 17 sati, neposredno prije početka utakmice između belgijskih Crvenih vragova i francuskih Les Bleusa, a ponovo će se otvoriti u utorak u 6 sati.