Gotovo svi prilikom ručnog pranja posuđa koriste kuhinjsku spužvicu, ni ne sluteći da ona može biti glavni uzrok kontaminacije kuhinjskog prostora mjesta namijenjenog za pripremu i konzumaciju hrane.

Gotovo svi prilikom ručnog pranja posuđa koriste kuhinjsku spužvicu, ni ne sluteći da ona može biti glavni uzrok kontaminacije kuhinjskog prostora, mjesta namijenjenog za pripremu i konzumaciju hrane. Većina ljudi smatra kako je spužvica, isprana običnom vodom nakon korištenja u kombinaciji s deterdžentom za posuđe, čista i spremna za sljedeću upotrebu. Ni voda ni deterdžent ne mogu ubiti bakterije, mogu ih eventualno prividno isprati.

Prema nekim naučnim studijama u kojima su obavljene laboratorijske analize, piše Granny Tricks, utvrđeno je da su u različitim dijelovima kuhinjske spužvice prisutni isti mikrobi koji su prisutni u izmetu!

Neugodan miris spužvice može poslužiti kao alarm za prisutnost štetnih mikroorganizama i u najgorem slučaju prisutne bakterije mogu biti Staphylococcus aureus, Escherichia coli i Salmonella, koje mogu uzrokovati infekcije, posebno kod osoba slabijeg imuniteta. Međutim, to bakterijsko opterećenje može se neutralizirati pravilnom higijenom.

Ovaj predmet je leglo bakterija u kuhinji: Prljaviji je od wc školjke

Spužvice mogu postati idealno tlo za razmnožavanje klica i bakterija zbog vlage i ostataka hrane prisutnih na njima. Stoga ih je potrebno pravilno očistiti i dezinficirati barem jednom sedmično. Prvi korak je uklanjanje svih ostataka hrane. Nakon što se pažljivo ispere, potopi se u otopinu soli, vruće vode i sode bikarbone, u kojoj se treba namakati najmanje 20 minuta.

Ako želite ukloniti neugodne mirise, učinkovitije ih je nakon pranja namočiti u mješavinu hladne vode, soli i alkoholnog octa. Ako ima tragova plijesni, možete dodati desetak kapi ulja čajevca ili vodikov peroksid i vruću vodu. Nakon što se isperu i ocijede, trebaju se posušiti na zraku. Ukoliko je spužvica istrošena ili oštećena, potrebno ju je zamijeniti, piše Jutarnji List.