Knedle sa šljivama su stari tradicionalni recept. Stoga, bilo bi šteta ne iskoristiti sezonu šljiva i ne napraviti ovaj ukusni i sočni desert.

Danas postoje razne verzije ovog slatkiša, gdje se posebno ističu knedle punjene kremom od čokolade, ali ovdje je riječ o onim knedlama kakve su pravile naše nane i bake.

Sastojci koji će vam biti potrebni za tijesto su:

-300 grama brašna

-jedan kilogram krompira

-100 grama maslaca

-jedno jaje

-jedna kašičica soli

Za punjenje je potrebno:

-20 komada šljiva

-šest kašika šećera (možete koristiti i smeđi šećer)

-jedna kašika cimeta u prahu

Za posipanje je potrebno:

-50 mililitara ulja

-nekoliko kašika prezle

-jedna vrećica vanilin šećera


Priprema:

Operite krompir i s kašičicom soli, stavite ga da se skuha. Potom ga ocijedite, ogulite i zgnječite. Odmah dodajte maslac i napravite pire. Ostavite smjesu od krompira da se potpuno ohladi.

U ohlađeni krompir dodajte jedno jaje i brašno pa umijesite glatko tijesto. Ako je tijesto ljepljivo, postepeno dodajte još brašna dok ne dobijete glatko tijesto za oblikovanje. Tijesto razvaljajte na pobrašnjenoj podlozi i izrežite na 20 jednakih kvadrata.

U jednu posudu spojite šećer s cimetom u prahu. Šljive operite i izvadite košpe. U svaku šljivu dodajte pola kašičice smjese od šećera i cimeta. Na svaki kvadrat dodajte po jednu šljivu i oblikujte knedle.

U veći lonac sipajte vodu, a kada prokuha dodajte prstvohvat soli i kašiku ulja pa ubacite knedle. Kada knedle isplivaju na površinu, kuhajte ih još pet minuta. Poželjno je da ih vadite kašikom s rupicama kako bi ih lakše ocijedili. Možete ih ostaviti u posudi ili direktno dodati u tavu s prezlom i šećerom.

U tavi najprije zagrijte ulje, dodajte prezlu pa ih pržite dok ne dobiju zlatnu boju. Na kraju dodajte i vanilin šećer pa uvaljajte knedle. Možete ih jesti dok su još tople.