Nutricionisti savjetuju da određene namirnice ne kombinirate u ishrani, jer se različiti enzimi vare u različito vrijeme. Pravilo je da ne smijete kombinirati namirnice koje u sebi imaju ugljikohidrate i proteine. To su različiti enzimi koji se vare u različito vrijeme.

Omlet sa suhim mesom

Sve kombinacije proteina s proteinima, kao što su suhomesnati proizvodi i jaja, orašasti plodovi i jogurt ili sendvič od puretine sa sirom i slično, nisu preporučljive jer se proteini dugo razgrađuju i opterećuju probavni sistem.

Hamburger i pomfret

Gotova hrana sadrži visoke nivoe masnoća, konzervanasa i drugih hemikalija, koje u kombinaciji sa šećerom (skrobom) u krompirićima, može dovesti do stvaranje citokina, koji mogu uzrokovati upalu i ubrzavaju proces starenja.

Vino i kolač

Alkohol podiže nivo šećera u krvi i povećava proizvodnju inzulina, zbog čega će se velika količina šećera u desertu odmah smjestiti u masne naslage i dugoročno dovesti do nezdravog gojenja.

Paradajz i krastavac

Dakle, omiljena ljetna salata nije dobar izbor. Naime, krastavac sadrži enzime koji ometaju apsorpciju vitamina C i nekih drugih korisnih sastojaka iz paradajza, pa će oslabiti njegovu nutritivnu vrijednost.

Tjestenina s paradajzom

Paradajz je kiseo i može izazvati probleme ako se jede s namirnicama bogatim i skrobom i ugljikohidratima. Problem može stvoriti i pizza, ili riža, odnosno slatki krompir. Takva kombinacija izaziva povećani umor vrlo brzo nakon obroka.

Banana i mlijeko

Ta kombinacija često stvara osjećaj težine u želucu. Međutim, ako baš volite frape od banana, odaberite zrelu bananu i dodajte kardamom ili muškatni oraščić koji će olakšati varenje frapea. Kravlje mlijeko možete zamijeniti bademovim ili rižinim.

Obratite pažnju i na kombinaciju mesa i krompira, koja ima stalno mjesto na trpezama. Proteine, kao što smo već rekli, ne treba kombinirati s ugljikohidratima, tako da samim tim i ovaj obrok otpada ukoliko želite da se pridržavate pravilne ishrane.