Sara Milliken proglašena je za Miss Alabame 2024. godine, a ova 23-godišnjakinja će se ove godine natjecati s predstavnicama drugih američkih saveznih država na National American Miss takmičenju.

Organizatori ističu da je cilj ovogodišnjeg takmičenja povećati samopouzdanje žena.

"Velika mi je čast predstaviti se kao vaša, nacionalna, američka Miss Alabame 2024. Ovo je san koji sam sanjala zadnjih osam godina. Ne mogu vjerovati da sam dobila priliku živjeti ga", napisala je na službenom Instagram profilu Miss Alabame.

"Nisam mislila da je moguće da plus size model iz tako malenog grada pobijedi, ali radila sam na tome svakog dana. Nije bilo dana da nisam vježbala govore ili predstavljanje ispred žirija", dodala je.

Inače, Sara je plus size model iz Atmorea u Alabami. Dvaput se prijavljivala na natjecanje prije no što je osvojila titulu. Također je voditeljica podcasta "Girls Gotta Glow" i zagovornica je mentalnog zdravlja.

Nakon njene pobjede, na društvenim mrežama osvanule su brojne kritike na račun njenog izgleda kao i komentar jednog američkog veterana koji je tvrdio da su se "natjecanja ljepote pretvorila u natjecanja mentalnog zdravlja".

"Takmičarka s prekomjernom tjelesnom težinom okrunjena je za Miss Alabame, a muškarac je odabran za Miss Marylanda. Ove odluke šalju pogrešnu poruku djeci i doprinose kulturi nezdravog života. Trebali bismo učiti našu djecu važnosti zdravlja", napisao je je spomenuti muškarac.

Međutim, Sara je brzo odgovorila na negativne komentare.

"Nedavno sam bila meta ogromne količine internetske mržnje i maltretiranja. Iskreno, to na mene ne utječe onako kako većina misli. Ono što je rečeno o meni doista je odvratno i ne mogu shvatiti kako ljudi misle da je u redu govoriti takve stvari. Lako bi bilo odustati. Mogla bih se sakriti, odustati od titule... Ali umjesto toga kažem - gledajte me.

Gledajte kako služim svojoj zajednici. Gledajte me kako dajem sve od sebe u pripremama za nacionalno prvenstvo. Gledajte kako nastavljam sipati pozitivu na društvene medije. Gledaj me kako postižem svaki cilj koji postavim. Gledajte me kako svakom hejteru pokazujem zašto plus size žena može i treba dobiti titulu", poručila je Sara.