Mahune su jedna od onih namirnica koje ili voliš ili ne voliš. Slično kao i kelj. No dok su ih mnogi kao djeca zaobilazili, s godinama su nam se okusni pupoljci promijenili, pa su mnogima mahune u međuvremenu postale drage i rado viđene u tanjuru. A pripremamo ih na različite načine. Hladne na salatu, tople kao varivo ili u raznim juhama i maneštrama, samostalno ili, pak, kao prilog kakvom slasnom pečenju.

Trebat će vam:

-1 glavica luka

-500 g žutih mahuna (mogu i zelene)

-2-3 pune kašike kiselog vrhnja

-3-4 KAŠIKE mljevene crvene paprike (može i dimljene)

-2, 3 režnja luka

-svježi peršinov list

-sol, papar

-1 veći ili 2 manja krumpira

Priprema:

Krompir ogulite, prepolovite i narežite na kockice približno iste veličine. Vodu u kojoj ćete ga kuhati dobro posolite. Kuhajte dok ne omekša, ali pazite da se ne prekuha, jer ćete ga dodati mahunama.

Ako imate svježe, mahune očistite - uklonite kličak i središnju žilu pa ih narežite na komade od oko 5 cm duljine.

U velikom loncu zakuhajte vodu sa soli. Kad zavrije, dodajte mahune i pustite da voda opet provrije. Kad vode krene ključati mahune ocijedite.

U većoj i dubljoj tavi na malo masnoće pirjajte luk, a kad dovoljno uvene i postane staklen, dodajte sitno sjeckani ili protisnuti češnjak da pusti aromu (pazite da ne izgori). Potom u tavu dodajte mahune i krumpir pa pustite pirjati dok višak vode ne ispari. Posolite i popaprite. Dodajte kiselo vrhnje, dobro promiješajte i malo pustite da krčka, pa potom dodajte crvenu papriku. Ako je potrebno, dodajte još vrhnja ili paprike. Na kraju, mahune probajte, po potrebi dodatno dosolite i popaprite pa dodajte sitno sjeckani peršunov list i servirajte.