Maline su ukusne i hranljive bobice koje nude brojne zdravstvene prednosti. Njihova niskokalorična i bogata nutritivna vrednost čini ih odličnim dodatkom svakodnevnoj ishrani.

Sezona maline traje od kasnog proljeća do rane jeseni, a pravilno pranje i skladištenje obezbjeđuje da ostanu svježe i sigurne za upotrebu.

Maline imaju malo kalorija, ali su bogate hranljivim materijama, što ih čini odličnim izborom za zdravu ishranu, piše Net.hr.

Treba li oprati maline?

Malinu prije konzumiranja treba oprati da bi se uklonila prljavština, pesticidi i mogući mikroorganizmi. Međutim, maline su delikatne i lako se mogu oštetiti, pa je važno da ih nježno operete.

Iako je pranje malina u vodi dobar način za uklanjanje očigledne prljavštine, postoji tehnika koja će omogućiti još dublje čišćenje. Pošto bobice maline rastu blizu zemlje i imaju porozno meso nalik sunđeru, prljavština koja se zarobi može ostati neprimjećena čak i nakon brzog ispiranja. Da biste bili sigurni da su bobice savršeno čiste, potopite ih u mješavinu vode i destilovanog bijelog sirćeta 3:1. Ovo ne samo da temeljno pere bobice maline, već i produžava njihov rok trajanja.

Kako oprati maline?

Pravilno pranje malina je neophodno da bi se očuvala svježina i kvalitet.

Priprema

Stavite maline u cjediljku ili sito. Izbjegavajte pranje velikih količina odjednom da biste spriječili oštećenje.

Pranje

Nježno isperite maline hladnom vodom. Možete koristiti tekuću vodu iz česme ili ih potopiti u posudu sa hladnom vodom.

Sušenje

Oprane maline stavite na čist kuhinjski ili papirni ubrus da se osuše. Nežno ih osušite.

Čuvanje

Oprane maline je najbolje konzumirati odmah. Ako treba da ih čuvate, ohladite ih u posudi obloženoj papirnim peškirom da upije višak vlage.