Nekim ljudima je teško da utonu u san, a posebno u ljetnim mjesecima jer im smetaju velike vrućine i nedostatak kiseonika.

Stručnjaci su objasnili da nedovoljan san zbog lošeg rasporeda spavanja može dovesti do bezbroj zdravstvenih problema, a takođe smanjuje fizičku i mentalnu izvedbu tokom dana.

I to bez spominjanja negativnih učinaka na vaše raspoloženje kada se osjećate umorno.

Međutim, postoji voće koje možete pojesti prije spavanja i od kojeg ćete se osjećati puno bolje kad se ujutro probudite.

“Kivi je već godinama dio rutine odlaska na spavanje mnogih ljudi, a nauka potvrđuje vrijednost kivija kao pomoćnog sredstva za spavanje”, rekli su.

Kivi sadrži velike količine serotonina i antioksidansa, kao i vitamine poput folata i vitamina B, koji može pomoći u liječenju poremećaja spavanja, kao i pomoći u ponovnom postavljanju vašeg rasporeda spavanja.

Isto tako, nemojte unositi kofein popodne jer on se može zadržati u organizmu i do 10 sati.

Studija Jamanake i saradnika iz 2015. otkrila je da je REM faza smanjena za 10,5 posto kod ljudi koji su intenzivno vježbali prije spavanja. To je vrijeme kada vaš mozak konsoliduje vaša sjećanja, predaje stvari naučene tokom dana u dugoročno pamćenje, kao i vrijeme kada najživlje sanjate, piše “Mirror”.

Tako da, ako vas muči nesanica, vježbajte ujutro ili tokom ranijeg popodneva, prenosi “b92“.