Evropski savjet za ishranu upozorava da nije dobro zagrijavati prethodno pripremljena jela. To može dovesti do neželjenih posljedica, i to zbog činjenice da se neke vrste bakterija veoma brzo razmnožavaju pri sobnoj temperaturi od pet do 65 stepeni Celzijusa. Time se povećava rizik od trovanja hranom i dolazi do različitih problema s varenjem poput nadimanja, grčeva, stvaranja gasova.

1. Riža

Ako rižu ponovo izložite visokim temperaturama, može da izazove trovanje. Idealno je jesti odmah nakon spremanja i ne ostavljati u frižideru i ponovo jesti nakon 24 sata.

2. Krompir

Nakon zagrijavanja krompira, mnoga njegova hranljiva svojstva se gube, a osim toga, ovo povrće sadrži i supstance koje mogu da izazovu simptome slične trovanju kada se podgriju.

3. Celer

Iako mnogi ljudi celer jedu svjež, oni koji ga spremaju na visokim temperaturama moraju da znaju da ga ne smiju podgrijevati jer rizikuju da se otruju. Činjenica je da celer sadrži nitrate, koji su pod uticajem toplote izuzetno štetni po zdravlje. U velikim koncentracijama mogu povećati rizik od raka.

4. Cvekla

Nutricionisti preporučuju korišćenje sirove cvekle koja je odličan antioksidans, sadrži važne minerale i vitamine. Međutim, kuhana cvekla, koja se pri tome podgrijava, može da vam znatno šteti organizmu.

5. Piletina

Zbog salmonele, preporučuje se konzumiranje dobro termički obrađene piletine. Kada se piletina podgrijava pa jede, može da izazove ozbiljno nadraživanje želuca.

Ovu hranu pojedite odmah nakon pripreme: Jela koja ne bi trebalo da ostavljate za sutra

6. Gljve

Ne preporučuje se podgrijvanje gljiva jer mogu da izazovu nadimanje i proliv. Isto tako, ostavljanje gljiva na sobnoj temperaturi poslije kuhanja može da bude izuzetno opasno