Svi znamo da je održavanje zdravlja našeg mozga jednako važno kao i ostatka našeg tijela. Jedan od najboljih načina za poboljšanje zdravlja mozga je da ga vježbate tako što ćete sami sebe izazvati da rješavate logičke zagonetke i mozgalice koje vas tjeraju da razmišljate drugačije.

Ne samo da ove zagonetke poboljšavaju snagu mozga, već čak mogu pomoći u zaštiti od degenerativnih bolesti poput demencije, piše Mirror.

Dakle, ako tražite način da trenirate svoj mozak, zašto ne biste isprobali ovaj zanimljivi zadatak? Možda se čini jednostavnim, ali točan odgovor zapravo je prilično kompliciran i mnogi ga ljudi ne mogu dokučiti.

Zagonetka, koju je na X (bivši Twitter) podijelio korisnik Daily Quiz and Riddles, od sudionika traži vrlo jednostavnu stvar. Sve što trebate učiniti je prebrojati krugove koje vidite na slici. U sredini slike su tri velika kruga, a tu je i tekst koji glasi: ‘Koliko krugova vidite? Razmislite.'

Na prvi pogled može se činiti da je odgovor samo tri. Uostalom, tri su kruga u sredini slike, zar ne? Svaki od krugova se preklapa, ali oblik koji stvaraju preklapajući dijelovi nije krug, pa se oni ne broje. Međutim, postoji trik koji otkriva tačan odgovor na pitanje. Morate ponovo pročitati pitanje, polako, i vidjeti propuštate li nešto. Postoji li neki trag, a da ga ne vidite?

Upravo ćemo vam dati odgovor, pa ako još brojite, nemojte skrolati dalje!

Prema računu X, na slici je 14 krugova. Uz tri velika kruga treba brojati i krugove u tekstu. To znači da se slova kao što su ‘o’, ‘e’, ‘a’ i ‘d’ računaju kao krug. U tekstu postoji 11 slova s krugovima unutar njih, plus tri velika kruga daju vam 14.

Neki su komentatori osporili odgovor, jer su sugerirali da bi se i riječ ‘krug’ u cijelosti trebala računati kao krug. Drugi su istaknuli da praznina u slovima poput ‘e’ i ‘a’ zapravo nije krug.

Međutim, postoji još jedan način da dobijete tačan odgovor bez brojanja lažnih krugova u slovima. Morate nastaviti brojati ‘o’ kao kružiće, a također pogledajte tačkice iznad slova ‘i’, kao i one u interpunkcijskim znakovima kao što je ‘?’ i ‘!’. Na ovaj način također biste trebali doći do 11 krugova u tekstu, što vam daje ukupno 14.