Glodari poput miševa i pacova u kući mogu kontaminirati hranu, progrizati važne papire, oštetiti električne instalacije i širiti bolest.

Jednom kada se nastane u vašem domu, teško ih je i bolno izbaciti, pa je najbolje spriječiti ih da se uopšte nastane. Evo i kako.

Najvažnija preventivna mjera koju možete preduzeti da biste spriječili miševe i pacove je da pregledate temelje i zidove vašeg doma kako biste bili sigurni da su sve potencijalne ulazne tačke blokirane. Trebalo bi da znate da miševi mogu da se provuku kroz pukotine prečnika samo sedam milimetara.

Zato blokirajte pukotine u temeljima materijalom za popravku zidova i pažljivo pregledajte spojeve oko prozora i pragova na vratima za male pukotine. Nemojte koristiti pjenu za zatvaranje, jer glodari mogu da je žvaću. Umjesto toga, popunite rupe čvrsto čeličnom vunom ili pričvrstite žičane mreže preko ulaznih tačaka.

Obavezno pomjerite hranilice za ptice dalje od kuće. U stvari, sjeme i mljevena zrna koja ulaze u većinu mješavina hrane za ptice su divna poslastica za glodare.

Također, hranu za pse i mačke prebacite u zatvorene, hermetički zatvorene posude za skladištenje odmah nakon kupovine. Suha hrana za kućne ljubimce je prava poslastica za glodare, pa je držite u dobro zatvorenim posudama visoko od poda.

Čvrsto zatvorite kante za smeće sa hermetičkim poklopcima i držite općinske kontejnere za smeće što dalje od kuće.

Gusto žbunje i baštenske biljke u blizini kuće pružaju skrovišta za miševe i pacove dok traže ulazne rupe kroz temelje ili zidove. Zato šiblje uz kuću treba posaditi najmanje metar od temelja.

Uvijek imajte na umu da miševi neće ostati u vašoj kući ako ne mogu da nađu izvor hrane. Glodari i insekti, poput žižaka, lako prodiru u brašno, šećer i drugu hranu koja se čuva u vrećama ili kartonskim kutijama.

Zato ovu hranu držite u dobro zatvorenim plastičnim ili metalnim posudama na visokim policama ili u frižideru, piše Krstarica.