Izraelske snage oslobodile su četiri taoca koje je Hamas držao u zarobljeništvu od oktobra, nakon operacije u središnjem Pojasu Gaze u subotu, dok je vladin ured za medije Gaze pod kontrolom Hamasa saopćio kako je 210 Palestinaca ubijeno, a najmanje 400 ranjeno u udarima Izraela na izbjeglički kamp Al-Nuseirat iz kojega su izvučeni taoci.

Trenutno nije jasno jesu li spašavanje talaca i izraelski zračni napad bili dio iste operacije, ali sve se dogodilo u Al-Nuseiratu, gusto naseljenom području u kojemu se često vode borbe između Izraela i Hamasa.

Glasnogovornik izraelske vojske rekao je da se operacija spašavanja talaca odvijala pod vatrom u srcu stambene četvrti, gdje je Hamas skrivao zarobljenike među civilima u Gazi pod stražom naoružanih militanata.

Izraelske snage su uzvratile vatru, uključujući i zračne napade, dodao je glasnogovornik, kontraadmiral Daniel Hagari. Jedan vojnik izraelskih specijalnih snaga ubijen je tokom operacije, navodi se u policijskom saopćenju.

Trojica muškaraca i jedna žena, koje su s glazbenog festivala Nova u južnome Izraelu 7. oktobra prošle godine oteli militanti na čelu s Hamasom, prevezeni su u bolnicu na ljekarski pregled, objavila je vojska, dodavši da su u dobrome zdravstvenom stanju.

Njihova imena su Noa Argamani (25), Almog Meir Jan (21), Andrey Kozlov (27) i Shlomi Ziv (40).

Nakon osmomjesečnog rata u Gazi i Hamasova krvavog napada 7. oktobra, 116 od oko 250 talaca koje su oteli militanti, po izraelskim se informacijama i dalje nalazi u palestinskoj enklavi. Od njih 250 vlasti su ih najmanje 40 u odsutnosti proglasile mrtvima.

Istovremeno, dužnosnici palestinskog ministarstva zdravstva i lokalni ljekari rekli su da je izraelski vojni napad u Al-Nuseiratu ubio desetke ljudi, uključujući žene i djecu.

Ministarstvo nije navelo koliko je boraca Hamasa među ubijenima.

Vladin ured za medije pod kontrolom Hamasa objavio je da je ubijeno 210 ljudi, a više od 400 ranjeno.

- Bilo je kao u horor filmu, ali ovo je bio pravi masakr. Izraelske bespilotne letjelice i ratni avioni pucali su cijelu noć nasumično na kuće ljudi i na ljude koji su pokušali pobjeći iz tog područja - rekao je Zijad (45) bolničar i stanovnik Al Nuseirata.

Bombardiranje je bilo usredotočeno na lokalnu tržnicu i džamiju Al-Avda, rekao je Reutersu putem aplikacije za razmjenu poruka.

- Da bi oslobodio četvero ljudi, Izrael je ubio desetke nevinih civila - rekao je.

Nuseirat, povijesni palestinski izbjeglički kamp, bio je izložen žestokom izraelskom bombardiranju tokom rata, a u istočnom dijelu vodile su se žestoke kopnene borbe.