Palestinski fudbaler Ahmad Abu al-Ata i njegova porodica su poginuli u svom domu usljed izraelskog vazdušnog napada u Gazi, saopćio je Palestinski fudbalski savez (PFA).

Zajedno sa Abu al-Atom (34), koji je igrao kao odbrambeni igrač u Al-Ahliju iz Pojasa Gaze, poginula je i njegova supruga Ruba Esmael Abu al-Ata, zdravstvena radnica, i njihovo dvoje djece nakon što je napad iz vazduha pogodio njihov dom u Gazi, saopćeno je iz PFA u subotu.


Lokalni mediji javljaju da se napad dogodio u petak, ali PFA nije rekla o kojem se datumu konkretno radi.

Prošlog ponedjeljka, PFA je saopćila da je fudbalski sudija Hani Meshmeh podlegao povredama zadobijenim u izraelskom raketnom napadu u Pojasu Gaze tokom maja.

Više od 300 sportista, sudija i sportskih zvaničnika je ubijeno od početka konflikta u Gazi u oktobru prošle godine, a sva sportska borilišta na teritoriji su uništena, rekao je tokom mjeseca predsjednik Palestinskog olimpijskog komiteta, Džibril Radžub (Jibril Rajoub).

Palestinski fudbaler i njegova porodica poginuli u izraelskom zračnom napadu na Gazu


Među njima su fudbaler Mohamed Barakat koji je poginuo u izraelskom napadu u martu, i Mohamed Katab (Khattab), FIFA pomoćni sudija, koji je ubijen zajedno sa suprugom i četvoro djece u napadu izraelskih snaga na naselje Deir Al Balah u februaru.

Najmanje 37.958 Palestinaca je ubijeno, a 86.032 povrijeđeno u izraelskoj ofanzivi na Gazu od 7. oktobra, saopćilo je ministarstvo zdravlja bazirano u Gazi u nedjelju.

Prema izraelskoj računici, više od 1.200 ljudi je ubijeno, a 250 kidnapovano 7. oktobra, u prekograničnom napadu Hamasa, organizacije koju SAD i EU karakterišu kao terorističku, što je prouzrokovalu vojnu odmazdu u Pojasu Gaze.

Tokom maja, svjetska krovna fudbalska organizacija FIFA je naredila hitnu istragu povodom predloga PFA, koji je podržala Azijska fudbalska konfederacija, da se Izrael isključi iz svih klupskih i reprezentativnih takmičenja zbog rata u Gazi.

FIFA je saopćila da će se ovim pitanjem baviti na vanrednom sastanku svog savjeta u julu.