Vođe zemalja članica skupine G7, koja okuplja najveće svjetske ekonomije, pristali su danas na dogovor o pružanju 50 milijardi dolara vrijednih zajmova Ukrajini korištenjem kamata prikupljenih od zamrznute ruske imovine nakon što je Moskva započela invaziju na svog susjeda 2022.

Politički dogovor bio je u središtu prvog dana godišnjeg summita skupine na jugu Italije, na kojem je drugu godinu zaredom prisustvovao ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski.

"Ima puno posla, ali..."

Mnoge vođe država članica suočavaju se s poteškoćama u vlastitim zemljama, međutim žele mijenjati stvari na svjetskoj pozornici i odgovoriti na privredne ambicije Kine.

-Ima puno posla, no sigurna sam da ćemo u ova dva dana moći imati razgovore koji će dovesti do konkretnih i mjerljivih rezultata - rekla je svojim gostima talijanska premijerka Giorgia Meloni na početku njihovih razgovora u luksuznom odmaralištu u južnoj pokrajini Apuliji.

Višegodišnji zajam od zaplijenjenog ruskog novca

Plan grupe G7 za Ukrajinu temelji se na višegodišnjem zajmu koristeći kamate od 300 milijardi dolara vrijedne zaplijenjene ruske imovine.

Tehničke pojedinosti bit će finalizirane u narednim sedmicama, rekao je diplomatski izvor iz grupe za Reuters. Izvor, koji je htio ostati anoniman, kazao je da će dodatna sredstva pristići do kraja ove godine.

Amerika pristala sama osigurati do 50 milijardi dolara

Viši američki dužnosnik rekao je da su Sjedinjene Američke Države pristale same osigurati do 50 milijardi dolara, no da bi se taj iznos značajno mogao smanjiti jer su i druge zemlje najavile svoje učešće.

Svrha takvog dogovora je da može biti na snazi više godina, nezavisno o toga ko je na vlasti u svakoj od zemalja članica G7.

Vođe su također izrazili svoju zabrinutost zbog situacije na izraelsko-libanskoj granici te pozdravili američke napore da se u Pojasu Gaze osigura primirje, prema nacrtu izjave koja će biti objavljena nakon summita.

Poziv Izraelu da se suzdrži od ofanzive na Rafah

Također, pozvali su Izrael da se suzdrži od sveobuhvatne ofanzive na grad Rafah na jugu Gaze "u skladu s njihovim obvezama prema međunarodnom pravu".

Zapadne zemlje također su jednoglasne kad je riječ o njihovoj zabrinutosti zbog prekomjernog kineskog industrijskog kapaciteta, za koji tvrde da remeti globalna tržišta, a suglasne su i po pitanju pomaganja afričkim državama da razviju vlastite industrije, rekli su diplomati.