Mnogima omiljeno ljetno jelo su punjene paprike. I dok neki preferiraju one punjene mesom i rižom, drugima su drže paprike punjene krompirom.
Ovo tradicionalno bh. jelo se najčešće spravlja "po starinski", od osnovnih namirnica, no želite li ga "nadograditi", svakako možete i to na više načina.
Sastojci (za 4 osobe):
-1 kg krompira
-1 veća glavica luka
-2 režnja bijelog luka
-sol
-svježe mljeveni biber
-2 kašikice slatke mljevene paprike, može i dimljena
-1 dcl ulja
-8 srednje velikih paprika
Krompir naribajte ili narežite na male kocke.
Luk i bijeli luk sitno nasjeckajte.
Krompir ocijedite (pogotovo ako je riban) pa mu redom dodajte luk, bijeli luk, sol, biber, slatku papriku i ulje. Sve sastojke jako dobro izmiješajte.
Papriku operite, a zatim joj odrežite gornji i punite smjesom od krompira, ali nemojte previše tiskati da punjenje ne bi bilo nabijeno.
Vatrostalnu posudu nauljite i slažite ovako punjene paprike jednu do druge. Ostatak smjese od krompira rasporedite u posudu između paprika, dodatno posolite i nauljiti te stavite peći u prethodno zagrijanu rernu. Temperaturu sad podignite na 200ºC i pecite otklopljeno oko sat vremena s oba upaljena grijača ili 30-ak minuta poklopljeno i 10-ak minuta otklopljeno na programu ventilacijske pećnice.
Prema nekim receptima, pred kraj pečenja, paprike možete preliti s 1.5 dcl mlijeka ili sa 100 g vrhnja umiješanog s 1 dcl vode, i dodatno zapeći još 10 minuta u rerni.
Poslužite tople uz hladan kajmak.