Sigurnosna situacija u Sarajevu nije ni malo dobra. Česte su pojave pucnjave, mafijaških obračuna, divljanja na cestama i drugih radnji koje narušavaju sigurnost u glavnom gradu BiH. Da se ništa značajnije nije promijenilo svjedočili smo početkom sedmice kada se desio još jedan slučaj ubistva.

U ponedjeljak je na Vilsonovom šetalištu ubijen Anel Kršo. Na njega je upucao Nihad Sarajkić kojem je određen jednomjesečni pritvor iz mjera predostržnosti. Kako se navodi, u toj pucnjavi je Sarajkić ispalio 16 metaka, ali se još uvijek utvrđuje koliko ih je pogodilo ubijenog Kršu.

O sigurnosnoj situaciji u Sarajevu je govorio Nermin Pećanac, bivši ministar unutrašnjih poslova KS, u emisiji 'Dobar dan BiH'.

-Ovo šta se desilo na Vilsonovom šetalištu, što se desilo prije toga, puno ukazuje gdje smo dogurali. Metak ne bira. Nema tu ni stranke, vjere, nacije. Ovdje je pala glava! Hoće li mafija preuzeti ovaj grad ili ćemo ga vratiti sebi? Možda nekome ovo djeluje prejako. Ali nije prejako. Niko nije iskorijenio kriminal pa nećemo ni mi. Ali se kriminal može svesti na najmanju moguću mjeru. Imate institucije, sredstva ali se ništa ne radi. Radari nemaju veze s opštim kriminalom. Postavljeno je 200 kamera a imate ubistvo. Ne može se pokriti radarima za sve vrste kriminala. Nije to mjera koja će preduprijediti neka krivična mjera. Nulta je tolerancija prema odgovornima. Neki dan sama i ja trčao da vidim šta sedesilo sa mojim voljenima. A onda vam pošalju benigno saopštenje u kojem kažu šta se desilo. Znamo mi šta se desilo. Mi hoćemo mjere – ističe Pećanac.