Čuvanje određenih namirnica u frižideru usporava rast bakterija i pomaže u sprečavanju trovanja hranom. Ali za neke namirnice je bolje da su na sobnoj temperaturi.

Znanje koje namirnice treba držati u frižideru, a koje na sobnoj temperaturi pomaže da izvučete maksimum iz hrane, piše The Healthy.
Paradajz

Bogat vitaminom C, kalijumom i drugim zdravim hranljivim materijama, zreli paradajz je bolji kada se ostavi na sobnoj temperaturi, posebno ako planirate da ga jedete u narednih dan ili dva, kaže dijetetičar Dejna Grin.

„Hladne temperature će utjecati na teksturu i ukus.“

Pet namirnica koje nikada ne bi trebali držati u frižideru

Krompir

Nikada ne čuvajte krompir u frižideru.

Hlađenje brže pretvara krompirov skrob u šećer, a kada se peče ili prži, ti šećeri mogu da proizvedu hemijski akrilamid koji je štetan po zdravlje, prema javnom zdravlju Engleske, izvršnoj agenciji Ministarstva zdravlja i socijalne zaštite Ujedinjenog Kraljevstva.
Banane

Ako ste ikada stavili bananu u frižider, znate da postaje tamno braon, što bi trebalo da vam kaže da nije predviđeno za hlađenje.

One oslobađaju gas koji sazrijeva drugo voće, pa držite banane dalj od drugog voća.
Bosiljak

Bilje poput bosiljka, ruzmarina i tamjana prebrzo će se osušiti i izgubiti ukus ako ih držite u frižideru. Umjesto toga, stavite bilje dalje od sunčeve svjetlosti u malu čašu vode sobne temperature.
Luk

Osim ako se ne isiječe ili oljušti, luk treba čuvati na hladnom, suhom, tamnom i dobro provjetrenom mjestu. Nedostatak ventilacije će smanjiti njegov životni vijek.