Svakoj ženi je važno da se uklopi u porodici svoga supruga. Koliko god to bilo teško i izazovno, sve je puno lakše kad se u odnos uključi obostrano poštovanje.

Tada je moguće uspostaviti zdravu komunikaciju koja je ključna u svim odnosima.

Odnos svekrve i snahe jedan je od kompliciranijih u životu.

Svekrve su žene pune životnog iskustva, a jednom kad njihova djeca stvore svoju obitelji, one ih žele savjetovati i usmjeriti. Njihova namjera ponekad prijeđe granicu dobrog ukusa pa je sasvim normalno da njihovi savjeti i preporuke uznemire snahu ipak najbolje zna što je dobro za njezinu porodicu.

Istraživanja su potvrdila da snahe svekrvama zamjeraju uplitanje u brak, upadanje u riječ dok razgovaraju sa suprugom, uplitanje u odgoj djece, komentiranje izgleda (posebno kilograma), dolazak bez najave te komentiranje i uplitanje u financije.

Sve je to okidač za problematičan odnos, a rješenje je nerijetko obostrano izbjegavanja samo kako bi se održao mir u porodici.

Ipak, nisu svekrve uvijek krive za klimave temelje u tom odnosu. Ponekad su i snahe te koje zauzmu upogrešan stav i zakoče razvitak potencijalno zdravog odnosa. U nastavku pročitajte što to snahe rade krivo i što im njihove svekrve najviše zamjeraju.

1. Ponaša se superiorno

Ponekad možemo stvoriti pogrešnu percepciju o suprugovoj majci i to je glavni razlog zbog kojega se ona ne osjeća slobodno pokazati svoju ljubav prema snahi. Ako snaha uđe u obitelj i zauzme superiorni stav, svekrva će zasigurno to primijetiti i zamjeriti, a napredak u odnosu tako će se usporiti.

2. Ponaša se sebično

Ako snaha ne nazove svekrvu, osim kad treba pričuvati djecu, to bi mogao biti veliki problem. Brojne su situacije u kojima snaha može pokazati sebičnost. Primjerice, ako nikad ne dođe na ručak, ne pošalje poruku kad je njezina svekrva bolesna i ne sjeti se važnih datuma...sve to može stvoriti zategnut odnos između njih.

3. Pokazuje nepoštovanje

Svekrva je suprugova majka i baka mališana, a to se treba cijeniti. Iako njihova ljubav ponekad prijeđe granicu, svejedno zaslužuju poštovanje. Ako snaha digne e glas na svekrvu, uperi prst u nju ili se prema njoj ponaša kao da joj je najbolja prijateljica, ona će to zasigurno zapamtiti i zamjeriti.

4. Okreće sina protiv majke

Svekrva će prihvatiti dinamiku odnosa koju snaha postavi. Međutim, ako snaha počne sina okretati protiv nje, to nikad neće zaboraviti. Kad dvije žene vole istog muškarca i žele mu najbolje, neslaganja su sasvim normalna stvar. Međutim, kad neslaganja prijeđu u nadmetanja, a sin prestane zvati svoju mamu jer mu je žena tako savjetovala, tada će snaha definitivno zacementirati svoj odnos sa svekrvom.

5. Drži djecu podalje

Najgore što snaha može napraviti svojoj svekrvi zasigurno je postaviti distancu između nje i njezinih unuka. Ako, primjerice, djeca više vremena provode s bakom s majčine strane, nego s onom s očeve, svekrva će se vjerojatno jako rastužiti i to svojoj snahi nikad neće zaboraviti.