Dolazi ljeto, završava se školska godina, bliže se godišnji odmori. Gdje, kad i kako provesti te slobodne dane?

Dio građana naše zemlje i ove godine će na daleke svjetske destinacije. Političari ne moraju mnogo razmišljati. Omiljene destinacije su im Grčka, Tunis, Egipat, Turska. Za građane u realnom sektoru, za sedmodnevni boravak na Jadranu potrebne su dvije prosječne plaće samo za smještaj. Neki razmišljaju i o podizanju kredita kako bi godišnji odmor proveli na moru.

Godišnji odmor na moru je posljednjih nekoliko godina za veliki broj građana postao luksuz koji ne mogu priuštiti. Dok neki i dalje idu na ljetovanje, neki su ga se odrekli, kako bi pokrili troškove svakodnevnog života.

Odmor od svakodnevnih obaveza i užurbanog života je potreba koja utječe na naše psihofizičko zdravlje, što nam potvrđuju i psiholozi koji ukazuju na važnost unutrašnjeg smiraja, koji danas mnogima nedostaje.

Zbog niskih plata i previsokih cijena smještaja, građani bi mogli biti prisiljeni da se u potpunosti odreknu godišnjeg odmora. Rješenje se ogleda u kvalitetnoj strategiji ekonomskog razvoja koja je Bosni i Hercegovini prijeko potrebna, ali do koje ćemo teško doći, kaže Zoran Pavlović

Dok plate ostaju iste a troškovi života rastu, građani su primorani pronaći izlaz u alternativnim varijantama odmora, koje često podrazumijevaju vikend proveden u granicama Bosne i Hercegovine.

(A.Kalesić)