Danas su počeli izbori za novi saziv Evropskog parlamenta, koji broji ukupno 720 zastupnika iz 26 zemalja članica. Pravo glasa ima više od 400 miliona ljudi, a zastupnike biraju na petogodišnji mandat.
Neposredno pred ovo glasanje nekoliko zemalja članica Evropske unije priznalo je Palestinu. O vezi ove dvije činjenice, ali i o tome šta će ovi izbori donijeti Evropi u budućnosti te o odnosu Bosne i Hercegovine i EU u današnjem izdanju emisije „Dobar dan, BiH“ naša urednica Elma Odobašić razgovarala je s Harisom Plakalom, generalnim sekretarom Evropskog pokreta u BiH.


- Vrlo je moguće da će ta priznanja utjecati ne samo na izbore, nego i da će nakon završetka izbora za članove Parlamenta i konstituisanja nove Evropske komisije za posljedicu imati i malo snažnije lobiranje za završetak konflikta na području cijelog pojasa Gaze, a mislim da odluke o priznavanju Palestine od ovih evropskih zemalja mogu biti od koristi i za Palestinu kao državu i da će to pomoći. Ukoliko se nastavi taj proces s drugim evropskim zemljama, i to se može očekivati nakon ovih izbora za Evropski parlament - najavio je Haris Plakalo.
Potom je pojasnio i način glasanja za Evropski parlament.

- U EU je to proces koji traje četri dana. Danas su otvorena birališta u Nizozemskoj, a većina zemalja članica izlazi na glasanje u nedjelju, jer i svaka zemlja članica dostavlja svoje liste za Evropski parlament. Prve prognoze najavljuju da bi desnica mogla dodatno jačati unutar Evropske unije te da bi svoj udio u mjestima u Evropskom parlamentu sa sadašnjih 18 posto mogla podići i na 25 posto. Međutim, taj skok neće imati prevelike refleksije na aktuelnu većinu koju sada čine demokršćani, socijaldemokrati i liberali - smatra Plakalo, potcrtavajući da je najavljeni rast desnice vjerovatno utemeljen na brojnim događajima u posljednjih pet godina koji se nisu dopali građanima Evrope, među kojima je potrebno spomenuti i migracijsku krizu, a što su stranke desnog političkog spektra znale iskoristiti.

Naravno, izbori mogu donijeti i neke posljedice i po zemlje Zapadnog Balkana i po Bosnu i Hercegovinu, koja i dalje očekuje datum početka pregovora.

- Puno toga ćemo znati tek nakon završetka glasanja u nedjelju, kada će biti poznato ko je ušao u Evropski parlament te koje će snage biti u prilici da formiraju novu Evropsku komisiju. Mi kao zemlja ušli smo u tehnički proces pristupanja i to je vrlo važno. Nažalost, još čekamo pregovarački okvir koji će nam dati Evropska komisija, po svemu sudeći novi saziv Evropske komisije, a razlog tome je što nismo ispunili uvjete koji su dati Bosni i Hercegovini, a to je usvajanje Zakona o sudovima, jačanje granične kontrole i usvajanje budžeta za ovu godinu. Dobro je, dakle, da smo započeli pregovarački proces, ali je sada sve na Bosni i Hercegovini - podsjetio je Haris Plakalo, generalni sekretar Evropskog pokreta u BiH.

O tome kako teče proces konstituisanja Evropskog parlamenta, hoće li trenutna predsjednica Evropske komisije Ursula von der Leyen obnoviti mandat, kako će se nova komisija odnositi prema situaciji u BiH i druge važne odgovore u odnosima između BiH i EU u narednom petogodišnjem periodu saznajte u ovom razgovoru koji je vodila naša urednica Elma Odobašić.

(B.Z.F.)