Tridesetšest Palestinaca koje je Izrael zarobio u Pojasu Gaze 7. oktobra prošle godine umrlo je od posljedica mučenja, potvrđeno je iz Ministarstva zatvorenika i oslobođenih osoba u Palestini.

U saopćenju Ministarstva koje je objavio Ured za medije vlade u Gazi je navedeno da su 54 Palestinca preminula nakon zatvaranja od 7. oktobra 2023. godine, kada je Izrael započeo napade na Gazu.

- Veličina katastrofe koju doživljavaju zatvorenici u izraelskim zatvorima je ogromna. Zatvorenici se suočavaju sa neviđenim, strašnim i nehumanim uslovima. Izrael nastavlja da čini zločine protiv čovječnosti nad zatvorenicima. Zbog nemara međunarodnih institucija, izraelski zatvori postali su masovne grobnice za hiljade palestinskih zatvorenika - saopćeno je.

Podaci vlade: Najmanje 36 Palestinaca umrlo u izraelskim zatvorima od posljedica mučenja


Istakli su kako su zarobljeni Palestinci mučeni na razne načine, višestruko vezanih ruku i nogu, dugo vezanje očiju, strujni udar, sistematsko gladovanje, vješanje lancima i probijanje tijela oštrim predmetima.

Također, uskraćena im je i medicinska pomoć, dok su na zarobljenike pušteni i divlji psi.

Pozvali su međunarodne organizacije za ljudska prava da "posjete izraelske zatvore i sve pritvorske centre kako bi identifikovali i otkrili ozbiljna kršenja i brutalne zločine koje su pretrpjeli zatvorenici".