Danas (12.06.2024.godine) je, između Općine Vogošća i Ministarstva komunalne privrede, infratsrukture, prostornog uređenja i zaštite okoliša Kantona Sarajevo, a u vezi sa izgradnjom kružnog toka na mjestu raskrsnice na kobiljoj Glavi.

Ovim sporazumom obezbijeđeno je 360.000,00 KM za izmještanje cjevovoda na lokaciji planiranoj za buduću raskrsnicu sa kružnim tokom, a koji implementira JP „Ceste Federacije BH“ d.o.o.. Ukupna investicija trebala bi iznositi nešto preko milion konvertibilnih maraka.

Izgradnjom raskrsnice sa kružnim tokom na lokalitetu Kobilje Glave trebale bi se značajno smanjiti saobraćajne gužve na magistralnoj cesti M-18 na potezu od Vogošće do Sarajeva. Potpisivanjem ovog sporazuma, kao i rješavanjem imovinsko-pravnih odnosa stvoreni su preduslovi da se, po javnom pozivu, izabere izvođač radova na ovom projektu.

-Ovo ministarstvo će svoj doprinos u realizaciji ovog važnog projekta dati kroz izmiještanje vodovodnih cijevi koje se nalaze na ovom dijelu ceste. Napravljen je elaborat, dobivena suglasnost preduzeća 'Vodovod i kanalizacija' i zajedno s općinom Vogošća krećemo u izgradnju. Radi se o vrlo frekventnoj putnoj dionici u KS kojom, prema projekcijama, svaki dan prometuje oko 20 000 vozila - istakao je ministar Bošnjak.


-Drago nam je da smo uspjeli riješiti problem izmještanja vodovodne infrastrukture na ovom lokalitetu i zahvaljujemo se resornom ministarstvu što se uključilo i usmjerilo sredstva za ovu namjenu. Svjesni smo kolike su gužve na ovoj dionici i nadamo se brzom početku, kao i okončanju gradnje ovog kružnog toka. Ovo će nesumnjivo ubrzati saobraćaj, te povećati sigurnost i komunikaciju na ovoj dionici - istakao je načelnik Hasanović.