Sastojci
Junetina s graškom:
500 gr junetine (vrat ili lopatica), nasjeckana na kockice
2 glavice luka, sitno nasjeckane
2 čehna bijelog luka, sitno nasjeckana
so, po ukusu
1 veća mrkva, nasjeckana na tanke kolutiće
biber, po ukusu
1 kašika slatke paprike
300 gr smrznutog graška
ulje
1,5 l goveđeg temeljca ili mlake vode
peršun, za posluživanje, nasjeckan
Noklice:
1jaje
so
ulje, koja kap
2 kašike brašna
Priprema:
Junetina s graškom:
1.Zagrijte ulje
Meso skinite s kosti, očistite od žilica te ga nasjeckajte na kockice. Nasjeckajte luk, bijeli luk i mrkvu, zatim zagrijte ulje.
2. Pržite meso
Na zagrijano ulje dodajte luk i pržite ga dok ne omekša, zatim dodajte i meso te ga pržite sa svih strana dok ne dobije boju. Smanjite vatru i nastavite dinstati na slabijoj vatri dok sva tekućina ne ispari, a meso se ponovno počne pržiti.
3. Začinite
Dodajte mrkvu i kratko je popržite, zatim dodajte bijeli luk, nekoliko puta izmiješajte - toliko da zamiriše. Posolite i pobiberite, dodajte papriku te dobro izmiješajte.
4. Krčkajte
Dodajte malo temeljca, toliko da sve prekrije, ostavite da zakuha, smanjite vatru i nastavite krčkati, po potrebi podlijevajući temeljcem. Krčkajte otprilike 45 minuta do sat vremena dok meso u potpunosti ne omekša.
Noklice:
5. Pripremite smjesu za noklice
Dok vam jelo krčka, pripremite noklice tako da umutite jaje s malo soli i nekoliko kapi ulja. Postepeno dodajte brašno - jednu po jednu kašiku, sve vrijeme miješajući kako biste dobili rijetko, ali ne u potpunosti tekuće tijesto. Ostavite sa strane.
6. Ukuhajte noklice
Pred kraj kuhanja mesa, dodajte grašak, a nakon što jelo počne ponovno kuhati, lagano ukuhavajte noklice. Neka vam mjera za noklice bude pola žličice jer one kuhanjem dosta narastu. Nakon što ste iskoristili sve tijesto za noklice, smanjite vatru i kuhajte još 5 minuta. Poklopite i ostavite još malo da odstoji, da se okusi prožmu. Poslužite posipano sitno nasjeckanim peršunom.
Prijatno