U prostorijama kasarne Rajlovac u Sarajevu svečano je otvoren obnovljeni objekat straže. Svečanosti su prisustvovale visoke zvanice, a među njima specijalni izaslanik britanskog premijera za Zapadni Balkan Stuart Peach, ambasador Velike Britanije u BiH Julian Reilly, ministar odbrane BiH Zukan Helez i načelnik Zajedničkog štaba Oružanih snaga BiH generalpukovnik Gojko Knežević. Prije ove svečanosti s ministrom Helezom sastao se Stuart Peach.

Svečani defile i intoniranje himni dio je onoga što je danas upriličeno u krugu kasarne u Rajlovcu u Sarajevu. Nakon govora uslijedilo je presijecanje vrpce i obilazak prostorija.

Prije dvije godine uređen je objekat u kasarnoj na Manjači, a nakon Rajlovca plan je obnova objekta u Kasarni u Čapljini.

Ovaj projekat kao i onaj pod nazivom „Žene, mir i sigurnost“ realizuje se putem finansijske pomoći Vlade V. Britanije. Britanski ambasador je naglasio važnost rodne ravnopravnosti u odbrambenim institucijama i povećanja učešća žena, kojih je 10 posto od ukupnog broja u Oružanim snagama.

Tokom odvojenog sastanka ministar Helez je Peacha informisao o tekućim izazovima s kojima se suočavaju Ministarstvo odbrane i Oružane snage BiH zbog neusvajanja budžeta za 2024. godinu. Ministar je naglasio da ovaj problem značajno otežava izvršavanje zakonom propisanih zadataka. S druge strane se moglo čuti kako BiH i dalje može od Velike Britanije očekivati punu podršku na putu ka NATO integracijama.

(DŽ. Sarić – Kozić)