Policijske agencije obavijestile su Okružni sud u Bijeljini da su aktivne i centralna i međunarodna potjernica za odbjeglim Milenkom Tomićem (62), koji je osuđen na 12 godina zatvora po optužbama da je obljubio četrnaestogodišnjakinju, što u praksi znači da za njim sada tragaju kako policija u BiH, tako i u drugim zemljama.

Pritom, kako nam je potvrđeno iz Okružnog suda u Bijeljini, za Tomićem traga i Sudska policija.

“Ovaj sud je raspisao međunarodnu i centralnu potjernicu za navedenim licem, o čemu je od nadležnih policijskih organa obaviješten da su aktivne. Operative aktivnosti na pronalasku lica po potjernicama su u nadležnosti policije, odnosno organizacionih jedinica koje su zadužene za ovu vrstu poslova. Pored navedenog, po naredbi suda, a po osnovu pomenutih potjernica, i Sudska policija preduzima radnje iz svoje nadležnosti, a na pronalasku lica”, rekao je za “Nezavisne novine” sekretar suda Milomir Čodo.

Tatjana Savić, advokatica koja zastupa žrtvu i njenu porodicu, kaže da očekuje da nadležni policijski organi urade svoj posao u vezi sa potjernicama, a istovremeno, kako je dodala, predmet se po žalbi nalazi na Vrhovnom sudu, čiju odluku takođe očekuje.

Naime, oštećena strana je zatražila od drugostepenog suda da se usvoji imovinsko-pravni zahtjev, budući da prvostepeni, u svojoj presudi, nije donio nikakvu odluku o tome. Uputio je Okružni sud, naime, djevojčicu da svoj imovinsko-pravni zahtjev ostvaruje u parnici.

Na to se žalila advokatica djevojčice, a Vrhovni sud, prema riječima advokatice, o tome može odlučivati i dok je Tomić u bjekstvu.