Zbog visokih dnevnih temperatura, te lokalno grmljavine u Hercegovini, centralnim, jugozapadnim, sjeverozapadnim, sjeveroistočnim i istočnim dijelovima Bosne na snazi je žuti meteoalarm.

Tako se na području livanjske i mostarske regije očekuju dnevne temperature zraka između 32 i 35 stepeni, a u pojedinim dijelovima i do 38 stepeni Celzijusa posebno u Hercegovini.

Na području trebinjske i fočanske regije prognoziraju se dnevne temperature između 33 i 38 stepeni Celzijusa.

- Očekujte manje smetnje u aktivnostima na otvorenom. Budite svjesni da se očekuju visoke temperature zraka. Mogući su zdravstveni rizici među ugroženim osobama, na primjer starije i vrlo mlade osobe. Poduzmite mjere opreza i pratite aktuelnu prognozu vremena. Budite spremni obustaviti aktivnosti na otvorenom. Poslušajte i djelujte u skladu sa savjetima ovlaštenih organa - navode iz Federalnog hidrometeorološkog zavoda BiH.

Na području sarajevske i tuzlanske regije mogući su lokalni pljuskovi praćeni grmljavinom, kao i visoke dnevne temparature i to između 32 i 35 stepeni Celzijusa, a u pojedinim dijelovima i do 37 stepeni Celzijusa.

- Očekujte manje smetnje u aktivnostima na otvorenom. Budite svjesni da se mogu pojaviti oluje sa grmljavinom. Budite posebno pažljivi u izloženim područjima, kao što su planine, šume i otvoreni tereni. Smetnje u vanjskim aktivnostima su moguće - upozorenje je Federalnog hidrometeorološkog zavoda BiH.

Ponovo upaljen meteoalarm zbog visokih temperatura: Popodne mogući pljuskovi i grmljavina

Istovremeno, na području banjalučke i prijedosrke regije očekuju se pljuskovi sa grmljavinom, ponegde i uz lokalne nepogode i jače pljuskove, uz visoke dnevne temperature između 32 i 36, a u pojedinim dijelovima do 38 stepeni Celzijusa.

U višegradskoj regiji očekuju se pljuskovi sa grmljavinom, ponegdje i uz lokalne nepogode i jače pljuskove uz maksimalne temperature vazduha od 34 do 38 stepeni Celzijusa.

Danas će u Bosni i Hercegovini preovladavati sunčano vrijeme uz malu do umjerenu oblačnost. Usljed razvoja konvektivne oblačnosti u poslijepodnevnim satima u Bosni se očekuju lokalni pljuskovi i grmljavina. Lokalno je moguća i pojava grada.

Vjetar slab do umjerene jačine, južnog smjera. U sjevernim područjima Bosne vjetar sjevernog smjera. Jutarnja temperatura zraka većinom između 18 i 24, a najviša dnevna temperatura zraka uglavnom između 33 i 38 stupeni Celzijusa.

U Sarajevu sunčano vrijeme uz malu oblačnost. Razvojem oblačnosti moguć i pljusak sa grmljavinom. Jutarnja temperatura oko 20, a najviša dnevna temperatura zraka oko 37 stupeni Celzijusa.

Ponovo upaljen meteoalarm zbog visokih temperatura: Popodne mogući pljuskovi i grmljavina
Ponovo upaljen meteoalarm zbog visokih temperatura: Popodne mogući pljuskovi i grmljavina