Za vrijeme Bajrama se pripremaju jela koja okupljaju porodicu ali i komšije i prijatelje za jednu sofru. Pripremaju se neka tradicionalan jela kao što je paklama.
O tradicionalnim jelima je govorio poznati pekar Mehmed Poričanin
-Paklama je hljeb koji se pravi samo na bajram. Ostalo se ne radi. On je tradicija Sarajeva. Nema neke vekike razlike u hljebu. Samo je razlika u obliku – kaže Poričanin.
Poričanin je rođen blizu pekare pa nije ni čudo što se upustio u ovu djelatnost.
-Rodio sam se na Samardžijama gdje mi je amidža imao pekaru. Pekara je bila je čista uslužna djelatnost. Da ne bi ljeti pekli hljeb i pite ljudi bi donijeli u pekaru da se to ispeče. Nešto bi ostavljali kao što je recimo brašno kao neku naknadu za to pečenje – ističe Poričanin.
Ranije su se baklave pravile u pekara jer nisu bile dovoljno velike pećnice u domaćinstvima.
-Koliko je dobra baklava ranije govori činjenica da su se pravile u velikim bakrenim tepsijama koje su pravile naše hanume dajući im veliku pažnju. Prije se nije imalo velikih pekara u kućama pa se donosilo u pekaru od čega se zarađivalo – poručuje Poričanin.