Turistička sezona u Tuzli zvanično je otvorena, obećavajući bogat program aktivnosti za posjetioce. Sezona kupanja na Panonskim jezerima počela je 1. juna, a najavljen je besplatan koncert Gorana Karana 15. juna. Očekuje se da će više od 400.000 ljudi posjetiti Panonska jezera, nadmašujući prošlogodišnji broj posjeta.

Direktor JKP “Panonica” Tuzla, Majid Porobić, izrazio je zadovoljstvo prisustvom turista iz susjednih zemalja, primjećujući da većina dolazi sa kompletnim porodicama, što upućuje na dugoročni potencijal destinacije.

Bogat program sadrži sajamske manifestacije, sportsko-rekrativne aktivnosti, takmičenja u odbojci na pijesku, koncerte, među kojima je i nastup poznatog izvođača Ede Majke. Za jesen je planiran skup motorista.

U cilju pružanja boljeg iskustva posjetiocima, infrastruktura je unaprijeđena. Proširena je plaža na jednom od jezera, a ulazi su obnovljeni kako bi se olakšao pristup.

Osim kupanja na Panonskim jezerima, posjetitelji uživaju u raznovrsnim znamenitostima grada, izložbama, koncertima, kao i festivalu mladih Kaledioskop. Gradonačelnik Tuzle, Zijad Lugavić, ističe značaj turizma za lokalnu privredu, naglašavajući koristi za hotelske i ugostiteljske sektore.

Direktorica Turističke zajednice grada Tuzla, Amra Jaganjac, za N1 podsjeća da se grad kontinuirano razvija kako bi postao atraktivna turistička destinacija. U tom smjeru, planira se izgradnja javnog toaleta radi očuvanja higijene grada.