Muhe, mravi i komarci su prave napasti koji mogu da okupiraju kuću čim otvorite prozor, a u dvorištu ih uvijek ima, pa ne možete u miru da popijete ni kafu.

Ove dosadne insekte možete da otjerate pomoću namirnice iz kuhinje.
Napravite sprej sa sirćetom
Pomiješajte jednake količine vode i sirćeta. Uzmite bocu sa raspršivačem i do pola je napunite vodom, a ostalu polovinu dopunite alkoholnim (bijelim) sirćetom. Promućkajte i poprskajte oko kuće, ako živite u dvorištu ili na terasi pored vrata, ako živite u stanu. Također, poprskajte ovo sredstvo na pod prozorske daske sa unutrašnje strane, kao i pored vrata.

Kako djeluje?

Sirće je efikasan način da sve insekte, poput muha, mrava i komaraca zadržite dalje od vašeg doma, a da ne koristite otrovne hemikalije koje mogu da štete vama, djeci i kućnim ljubimcima. Ovi insekti ne podnose miris sirćeta, pa će bježati od vaše kuće, a vi nećete osjećati taj miris jer će on ispariti taman toliko da ga ljudski nos ne registruje, a da smeta insektima.

Zaštitite i sebe

Na isti način možete da upotrijebite ovaj rastvor i da zaštitite sebe od ujeda komaraca kada sjedite napolju ili idete u prirodu. Naprskajte ga po izloženoj koži ili odjeći. Ponovite svakih nekoliko sati kako biste održali efikasnost. Radi ljepšeg mirisa, za ovu namjenu, možete da dodate u rastvor sirćeta i vode nekoliko kapi esencijalnog ulja po želji. Ako stavite lavandu,. Pojačaćete djelovanje protiv komaraca koji je ne podnose.