Suđenje Miroslavu Miki Aleksiću za silovanja i seksualna uznemiravanja učenica škole "Stvar srca" nastavljeno je saslušanjem mlade glumice Ive Ilinčić. Njeno svjedočenje ujedno je i posljednje svjedočenje žrtava Aleksića.

I ovo suđenje obilježilo je sramno ponašanje branioca Miroslava Mike Aleksića, koji je ponovo odlukom sudije kažnjen sa 100.000 dinara (1669 KM) zbog nepoštovanja suda.

On je Ivu Ilinčić ispitivao dva sata, a brojna pitanja koja joj je postavio sudija je odbio, jer je nerijetko predočavao žrtvi šta je govorila u iskazu u tužilaštvu.

Branilac Aleksića, Ivu Ilinčić je pitao da li je bila kažnjavana umivanjem i zbog čega o kaznama nije pričala roditeljima.

"Imala sam strah od njega. Gledala sam ga kao oca. On nas je vrijeđao i to me je pogađalo, smatrala sam da je to što je radio bio dio školovanja" rekla je Iva Ilinčić u suzama.

Tada se Aleksićev branilac osvrnuo na događaje koje je žrtva navela u iskazu, a kada je pretrpjela jezivo zlostavljanje.

On joj je postavio sljedeća pitanja: "Da li je Aleksić primjenjivao silu?", "Zašto niste reagovali?"

"Paralizirala sam se, bila sam crvena u licu."

Iva je na to ispričala da nije primenjivao silu.

"Ja sam se tada uznemirila, paralizirala, nisam mogla da pružim otpor. Bila sam crvena u licu, odmahivala sam glavom. Plakala, on na to nije reagovao" ispričala je Iva Ilinčić.

Potom je govorila o drugom događaju, kada je navela da je sa Milenom Radulović poslije toga razgovarala o tome kako u školi nešto nije uredu, ali o seksualnom zlostavljanju nije bilo riječi.

Iva Ilinčić je navela i da je tokom studiranja dolazila jednom sedmično u školu glume, da je sve što joj se dešavalo i osvještavanje toga proces.

"Nisam bila svjesna da je to seksualno zlostavljanje sve do kraja faksa" rekla je ona.

Potom je opisala jedno od zlostavljanja, dok se spremala za prijemni.

Kako je navela, tada je dolazila jednom sedmično, da je to proces, nije bila svjesna da je to seksualno zlostavljanje sve do kraja faksa.

"Osjećala sam se poniženo"

Na pitanja advokata branioca Aleksića da li je izgovarala tekst, ona je odgovorila: "Nisam mogla da izgovaram tekst kada mi je gurao jezik u usta".

Advokat ju je tada upitao zašto je tokom davanja iskaza naglašavala da je imala čarape?! Ovo pitanje je sudija odbio.

Ona je opisala i da je tokom priprema za prijemni bila jako psihički loše, da je u tom momentu pomislila, koliki joj je Aleksić bio autoritet da je sve to kao da joj radi otac!

Potom ju je sudija upitao da detaljnije objasni svoju uznemirenost.

"Osjećala sam se poniženo jer je to uradio čovjek kojem sam bezuslovno vjerovala. Mislila sam da sam ja kriva. Kada se dogodio treći događaj, ja sam ga pitala: "Miko, je l mora ovo ovako?". Od straha koji sam osjećala zaboravila sam tekst" rekla je ona.

Aleksić je Ivu Ilinčić pitao da li sebe sa 18 godina smatra djevojčicom ili djetetom, na šta je ona odgovorila: "Ne, tad sam djevojka, svakako u periodu škole djevojčica dijete. To što ste mi uradili kao da mi je uradio moj otac!".

Kao podrška Ivi Ilinčić su se ispred suda danas pridružile mnoge kolege, među kojima su Mirjana Karanović i Branka Katić.

Optužnica

Aleksić je, prema optužnici, počinio četiri krivična djela silovanja, dva u produženom trajanju, kao i pet krivičnih djela polnog uznemiravanja.

On je negirao djela koja mu se stavljaju na teret, a u svojim izlaganjima je svjedočenja oštećenih poredio sa serijom Seks i grad i sa meksičkim sapunicama.

Aleksić je uhapšen u januaru 2021. godine, a pritvor mu je u septembru zamijenjen kućnim pritvorom uz elektronski nadzor, koji je ukinut u martu 2023. godine.

Svjedočenje Milene Radulović

Podsjetimo, posljednja od oštećenih djevojaka koja je svedočila jeste Milena Radulović.

Ona je iznijela da ju je samozvani učitelj glume silovao, a potom je svoje svjedočenje završila odgovarajući na pitanja koja joj je postavljao optuženi, piše Blic.rs.