Dr. Dario Đukić, specijalista pedijatrije, subspecijalista dječije kardiologije, i dr. Dalibor Tomić, specijalista pedijatrije, subspecijalista neuropedijatrije, znanje su stekli u svojoj domovini BiH.

Ipak, u svom poslu okušali su se i izvan vlastite zemlje gdje su, kako kažu, prenijeli stečena, ali i usvojili nova znanja. Odlučili su se vratiti u trenutku kada je pokrenut projekt ASA bolnice.

-Odlazite u nešto nepoznato s porodicom i živite život koji prilagodite potrebama. Veliko životno i profesionalno iskustvo sam doživio. Međutim, kada osjetite to ostvarenje, onda tinja u vama želja za kućom – kazao je dr. Đukić tokom gostovanja u emisiji 'Anatomija života'.

Povratak dr. Đukića i dr. Tomića: Domaće i međunarodno iskustvo je dobitna kombinacija

Dr. Tomić proveo je nekoliko godina u Bahreinu gdje je stekao, ali i prenio brojna znanja.

-I mi smo tamo donijeli neka naša dobra iskustva. Neke stvari su kod nas bolje nego napolju, neke su lošije i obratno. Onda srce prevladava pa počne da vam nedostaje zemlja, porodica, hrana. Tada se desio projekat ASA bolnice i to mi je pomoglo da odlučim da se vratim. Sa domaćim i međunarodnim iskustvom, čini mi se da je ovo sada dobitna kombinacija – kazao je.

Obzirom da trenutno u BiH veliki broj odraslih i djece boluje od morbila, dr. Tomić apelovao je na vakcinaciju.

-Zarazane bolesti koje su bile iskorijenjene doživljavaju svoj procvat. Treba da slijedimo struku i iskustvo. Ovaj zamah morbila vezan je i za uticaj medija i kvazinaučnih informacija. Apelovao bih na roditelje da vakcinišu svoju djecu. Uradite taj mali korak da prevenirate ozbiljnija oboljenja u kasnijoj životnoj dobi– kazao je.

Povratak dr. Đukića i dr. Tomića: Domaće i međunarodno iskustvo je dobitna kombinacija

Dr. Đukić preporučio je preventivnu posjetu kardiologu kako bi se na vrijeme reagiralo u slučajju oboljenja.

-Djeca mogu da se rode s urođenim bolestima srca, a mogu da obole od stečenih bolesti. Ono što je bitno jeste da dođu na pregled jer sve metode su u potpunosti bezbolne i bezbjedne po dijete i po njegovo zdravlje. Na taj način ćemo biti u mogućnosti da otklonimo svaku sumnju – kazao je.

Povratak dr. Đukića i dr. Tomića: Domaće i međunarodno iskustvo je dobitna kombinacija

ASA bolnica je ustanova koja može da pruži sveobuhvatnu zdravstvenu zaštitu majke i djeteta, njihova je poruka.

-Cilj nam je da pratimo majku i djete od začeća, preko rođenja, rasta i razvoja. Mi smo nerazdvojan tim i možemo da obezbjedimo najefikasnije i najkvalitetnije liječenje i dijagnostiku naših malih pacijenata – složili su se.

O drugim, itetekako bitnim temama za zdravlje djece kao i uslugama ASA bolnice, govorili su 'Anatomiji života'.