Rano jutros izbio je požar u zgradi Poreske uprave u Christianshavnu u Kopenhagenu (Danska).

Požar je trenutno pod kontrolom, javila je za TV 2 gradska služba za vanredne situacije.

Po saznanju o pužaru svi zaposleni su brzo evakuisani iz Ministarstva poreza.

Požar je trenutno pod kontrolom tvrdi Tim Ole Simonsen, šef hitne pomoći u glavnom gradu. On je potvrdio da je požar na krovu zgrade u kojoj je smještena Poreska uprava i gdje su i stambeni prostori.

- Ugasili smo veliki plamen i trenutno radimo na tome da ne dođe do požara na građevini ili na drugim skrivenim mjestima u objektu.


Zgrada Poreske uprave nalazi se se u centru grada, 500 metara zračne linije od Ambasade Bosne I Hercegovine u Kopenhagenu.


Požar na zgradi Poreske uprave u Kopenhagenu, sumnja se da nije slučajno izazvan

"Bilo je divlje jutro"

Ministar poreza Jeppe Bruus (S) i ostatak vlade prekinuti su na sastanku u Poreskoj upravi kada se ranije u četvrtak oglasio požarni alarm.

- Bilo je divlje jutro. Bili smo na sastanku sa vladom kada se alarm oglasio, a ubrzo nakon što smo osjetili miris dima, kazao je za TV 2.

Pohvalio je hitne službe na brzoj reakciji na požar koji je izbio, a zatim ugašen za oko 30 minuta nakon što je izbio.

Požar na zgradi Poreske uprave u Kopenhagenu, sumnja se da nije slučajno izazvan





"Slučajni požari"

U posljednje vrijeme bilo je dosta i "slučajnih" požara u poznatim zgradama, ali na prvi pogled je to slučajno.


To kaže Jens Kastvig, stručnjak za vatrogasce u Udruženju inženjera (IDA), piše Ritzau. Ističe da uvijek postoji opasnost da zgrada izgori.

- Zgrada berze u Kopenhagenu izgorjela je u aprilu, nedavno su gorjele tri zgrade Novo Nordiska, a sada i Ministarstvo poreza. Vatrogasna brigada je trenutno zauzeta. Nadam se da je to sve slučajno - kaže Jens Kastvig.