Deseci vatrogasaca borili su se da zaustave širenje požara na prirodni rezervat u planinskom šumskom području na periferiji grčke prijestolnice, saopćila je vatrogasna služba.

Oko 80 vatrogasaca uz pomoć 12 kanadera pokušavalo je obuzdati požar na planini Parniti, nekih 20 kilometara sjeverno od Atine, koji su raspirivali olujni vjetrovi.

-Snage na terenu vode tešku borbu - rekao je glasnogovornik vatrogasne brigade Vasilis Vathrakogiannis tiokom brifinga koji je prenosila televizija.

Udari vjetra brži od 100 kilometara na sat ometali su njihove napore, rekao je.

"Situacija je zasad stabilna"

Na nebu iznad Atine, koje je okruženo planinama, mogao se vidjeti gust oblak dima, ali lokalni dužnosnik rekao je da nijedna kuća nije ugrožena vatrom.

-Situacija je zasad stabilna - rekao je za državnu televiziju zamjenik guvernera dijela Atine, Costas Zobos.

Od jutros bukti 40 šumskih požara

Uz vruće i vjetrovite uvjete u većem dijelu zemlje, oko 40 šumskih požara izbilo je od ranih jutarnjih sati, a vlasti su savjetovale ljudima da se drže podalje od šumskih područja.

Šumski požari česti su u toj mediteranskoj zemlji, ali su posljednjih godina postali razorniji jer su ljeta postala toplija, suša i vjetrovitija, što naučnici povezuju s učincima klimatskih promjena.

Veliki dio prirodnog rezervata Parnite, planine prepune borova i jela, uništio je veliki požar 2007. godine.