Nakon što je jučer uhapšen na Aerodromu Nikola Tesla u Beogradu, Feđa Štukan se telefonskim pozivom obratio na književnom festivalu Krokodil na kojem je trebao gostovati.

Najprije rekao kako se dobro osjeća te da su mu u graničnoj policiji dali hranu i vodu.

Najprije rekao kako se dobro osjeća te da su mu u graničnoj policiji dali hranu i vodu.

- Mislim da ovo tinja već neko vrijeme. Ne govori mi niko o tome ništa konkretno, ali otkako je 'Blank' izašao u Srbiji… Moja gostovanja po srednjim školama, raznim festivalima i onome koliko ljudi je prihvatilo tu knjigu i koliko razumiju suštinski za šta je ona opasna - zapravo za sve ove režime u bivšoj Jugoslaviji… Mislim da je to prva stvar zbog koje se meni to dešava. Iskreno, mislio sam da će mnogo ranije da krene sva ta frka oko te knjige i oko mene zbog stvari koje u toj knjizi objavljujem - kazao je.

Dodao je kako misli da je upravo to ono što njih boli, a da je ostalo, kao npr. pojavljivanje sa Zoranom Kesićem, samo nabačena lopta.

- Nema to veze s istinom. Nije zbog toga. Mislim da je 'Blank' ono što njima smeta - rekao je.

Kao što je poznato, on od prošle godine ne može ući u Srbiju, zbog čega su mu propali glumački projekti.

Poznat razlog zbog kojeg je Feđi Štukanu zabranjen ulazak u Srbiju: Ovo tinja neko vrijeme
Poznat razlog zbog kojeg je Feđi Štukanu zabranjen ulazak u Srbiju: Ovo tinja neko vrijeme

- Nije sad da su mi udarili nešto po džepu, da ne mogu sebi da dođem zbog toga, ali mi je krivo što ne radim tu jer tu su mi familija i prijatelji. Volim da sam tu. Volim Beograd, volim taj grad. Volim i Novi Sad isto. Stara mi je iz Niša. Pola familije mi je iz Srbije - ispričao je.

- Utvrđeno je da u vezi sa ulaskom i boravkom stranaca na teritoriji Republike Srbije postoji negativna procena bezbjednosnog rizika (član 15, stav (1) tačka 8 Zakona o strancima) - napisano je.

Podsjećamo, Štukanov advokat Sead Spahović je za Klix.ba, između ostalog, naveo da je rješenje formularno, tako da u njemu nema ni riječi bilo kakvog obrazloženja.

-Jasno je da prisustvo nezavisnih intelektualaca, zaista, u ovom trenutku prestavlja bezbjedonosni rizik, ali ne za Srbiju, već za vlast koja je odavno prešla granicu dobre vladavine. Grijeh Feđe Štukana je u tome što je učestvovao u građanskim demostracijama protiv nasilja koje su održane u Beogradu prošle godine", također je naveo.