Danas je predsjednica Centralne izborne komisije BiH Irena Hadžiabdić saopćila da će se 1. jula, u ponedjeljak, održati žrijeb za petog delegata iz RS-a u Domu naroda BiH.

-Više detalja će biti poznato nakon sutrašnje sjednice CIK-a - rekla je Hadžiabdićeva na konferenciji za novinare.

Sud Bosne i Hercegovine je ranije odbio žalbu SNSD-a na odluku Centralne izborne komisije BiH o ispravnosti spornog listića za izbor delegata u Dom naroda Parlamentarne skupštine BiH iz Narodne skupštine Republike Srpske.

Narodna skupština RS-a je prošle godine izabrala svoje delegate u državni Dom naroda, prilikom čega je SNSD-ova koalicija dobila četiri delegata s obzirom na to da NSRS nije htjela priznati listić na kojem je zaokružen PDP,, ali ne na način kako je to propisano pravilnikom.

PDP se žalio na tu odluku s obzirom na to da se sa listića vidi jasna namjera zaokruživanja PDP-a. CIK BiH je također potvrdio da je namjera jasna i kazao da je listić PDP-a ispravan. Međutim, SNSD se žalio stoga je odlučivao Sud BiH.

Sud je potvrdio odluku CIK-a i potvrdio da je PDP dobio 12, a ne 11 glasova, što znači da su i SNSD i PDP ipak dobili isto glasova te se o tome ko odlazi u Dom naroda odlučuje na osnovu žrijeba.

Ukoliko SNSD izgubi jednog od delegata to će značiti da je teoretski moguće formirati vlast na državnom nivou bez ove stranke.