Upravljanje ličnim finansijama i štednja stvari su oko kojih često brinemo, ali nikako ne uspjevao da savladamo u potpunosti.

Uz račune koje treba platiti, namirnice za kupovinu i povremeno uživanje, ušteda novca može izgledati kao nemoguć podvig. Međutim, postoji jedna dokazana metoda koja može revolucionisati vaš pristup štednji: pravilo 50-30-20.

Razumijevanje pravila 50-30-20

Pravilo 50-30-20, koje je skovala senatorka Elizabet Voren u svojoj knjizi „Sva vaša vrijednost: krajnji plan za doživotni novac“, nudi direktan okvir za budžetiranje. Koncept je jednostavan: rasporedite svoj prihod u tri široke kategorije – potrebe, želje i ušteđevina – od kojih svaka predstavlja procenat vašeg ukupnog prihoda.

Pravilo 50-30-20: Najbolji način da uštedite

50% za potrebe: Ovaj dio vašeg prihoda treba da pokrije osnovne troškove, kao što su stanovanje, komunalije, namirnice, prevoz i osiguranje. Ovo su troškovi o kojima se ne može pregovarati, ključni za održavanje kvaliteta vašeg života.

30% za želje: Želje obuhvataju diskrecionu potrošnju, uključujući večeru, zabavu, kupovinu nebitnih stvari, odmor i hobije. Iako su ovi troškovi prijatni, nisu od vitalnog značaja za preživljavanje.

20% za štednju: Ova kategorija je ključ finansijske sigurnosti i stabilnosti. Odvojite najmanje 20% svog prihoda na štednju, što može uključivati sredstva za hitne slučajeve, račune za penzionisanje, investicije i otplatu duga.


Moć pravila 50-30-20

Jasno planiranje budžeta: Pravilo 50-30-20 pruža jasan i direktan okvir budžetiranja, što olakšava praćenje vaše potrošnje i identifikaciju oblasti za poboljšanje.