Milenku Macanoviću, pravosnažno osuđenom na pet i po godina zatvora za ratni zločin protiv civilnog stanovništva u Ključu, ponovo je odloženo izdržavanje kazne zatvora.

Iz Osnovnog suda u Banjoj Luci su naveli da je osuđenom Macanoviću, rješenjem ovog suda, odloženo izdržavanje kazne zatvora do 22. augusta 2024.

- Izdržavanje kazne zatvora je odloženo iz zdravstvenih razloga osuđenog - kazali su iz banjalučkog Osnovnog suda.


Detektor je ranije pisao da je Macanoviću prihvaćena molba za odlaganje izvršenja kazne zatvora, kada je bio dužan do kraja maja javiti se u Kazneno-popravni zavod Foča. Tada je Macanović podnio molbu, a potom zaprimio uputni akt za izdržavanje izrečene kazne zatvora.

Vrhovni sud Federacije BiH je potvrdio presudu Kantonalnog suda u Bihaću kojom je Macanović osuđen na pet godina i šest mjeseci zatvora zbog ratnog zločina počinjenog 1992. u Ključu.

Proglašen je odgovornim u svojstvu pripadnika Vojske Republike Srpske za ubistvo jednog i nečovječno postupanje prema drugom civilu 1992. godine.

U prvostepenoj presudi bihaćkog Kantonalnog suda je zaključeno da je veći broj civila bošnjačke nacionalnosti priveden na ispitivanje u prostorije fiskulturne sale OŠ “Nikola Mačkić” u Ključu, a Macanović je ušao u salu i policajca Simu Vujičića pitao ko nije ispitan i na to rekao: “Njih ne treba ispitivati, sve ih treba poubijati.”

Potom je s Vujičićem prišao Fikretu Zukanoviću i Ifetu Vučkiću, dao im policijske palice i naredio da se međusobno tuku, ili će biti ubijeni. Kad su vidjeli da se ne tuku dovoljno jako, Macanović je uzeo palicu i počeo ih udarati po cijelom tijelu. Vučkića je, kako se navodi u presudi, nogom udario u glavu, a od siline udarca je pao i na licu mjesta preminuo.