Nakon objavljenih vijesti da je helikopter s posadom Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srbije, bez dozvole nadležnih organa i institucija Bosne i Hercegovine, ušao u zračni prostor, sletio i stacioniran na teritoriju naše države, u Trebinju, održana je hitna telefonska sjednica Predsjedništva Narodnog evropskog saveza Bosne i Hercegovine (NES BiH).

Predsjedništvo NES-a BiH podsjeća javnost da smo, nakon usvajanja deklaracije na svesrpskom saboru, upozorili da se nastavlja realizirati plan stvaranja Velike Srbije i da zbog toga svi moramo biti spremni, jer ratni doboši ponovno odjekuju Beogradom.

Od toga je prošlo samo deset dana i već na sceni imamo klasičnu agresiju na teritorij države Bosne i Hercegovine, jer je na osnovu sporazuma ministara unutrašnjih poslova Srbije Ivice Dačića i Rs Siniše Karana helikopter sa posadom MUP-a Republike Srbije, bez dozvole državnih organa i institucija Bosne i Hercegovine, prešao državnu granicu i stacionirao se u Trebinju.

Time je na najdirektniji način prekršen Dejtonski mirovni sporazum i izvršen napad na suverenitet i teritorijalni integritet naše države.
Zato tražimo od Tužilaštva i Suda Bosne i Hercegovine, da hitno procesuiraju sve odgovorne osobe iz institucija države, koje su bile dužne da štite granicu i suverenitet naše države, a to nisu uradili.

Pozivamo na hitno zasjedanje Predsjedništva Bosne i Hercegovine, Vijeća ministara i Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine, radi zaštite suvereniteta i teritorijalnog integriteta države Bosne i Hercegovine i prekid svih diplomatskih odnosa sa Republikom Srbijom, dok se ovaj agresivni čin ne riješi u skladu s Ustavom i zakonima države Bosne i Hercegovine.

Izražavamo našu duboku zabrinutost pasivnošću i šutnjom nadležnih institucija Bosne i Hercegovine, odnosno odgovornih nosilaca funkcija u tim institucijama, na ovaj čin agresije Republike Srbije na teritorij Bosne i Hercegovine.

Predsjedništvo NES-a BiH smatra da je ovim agresivnim činom nastupilo stanje takvog stepena ozbiljnosti da su svi naši državni zvaničnici morali promptno djelovati u skladu sa svojim nadležnostima, prekinuti sve službene posjete inostranstvu i vratiti se u državu.

Oni ne samo da to nisu uradili već nisu pravovremeno regirali na agresivna djelovanja Republike Srbije, navodi se u saopćenju sa sjednice Predsjedništva NES-a.