Pred nama je 17. Evropsko prvenstvo u fudbalu, koje se igra od 14. juna do 14. jula u Njemačkoj. Titulu brani Italija, a utakmice će biti održane na deset stadiona širom Njemačke. Na EURO-u će učestvovati 24 reprezentacije, a mi vam predstavljamo domaćina Njemačku.
Selektor Njemačke Julian Nagelsmann vjeruje u igrače koji su prošlog marta ostvarili pobjede nad Francuskom i Nizozemskom u prijateljskim susretima. Tako je smirio javnost zbog toga što je sa spiska izostavio bivše reprezentativce Matsa Hummelsa i Leona Goretzku.


Tridesetšestogodišnji Nagelsmann zamijenio je otpuštenog Hansija Flicka prije manje od godinu, nakon razočaravajućih kampanja na Evropskom prvenstvu 2020. i Svjetskom prvenstvu 2022. godine.
Thomas Müller, koji je odigrao 128 utakmica za Njemačku, najiskusniji je igrač u timu, a slijede ga saigrač iz „Bayern Minhena“ Manuel Neuer (117 nastupa) i Toni Kroos (108).


Kross je nedavno najavio da će se povući na kraju Evropskog prvenstva ovog ljeta, vratio se u reprezentaciju u martu, gotovo tri godine otkako je posljednji put igrao za tu zemlju.
Popularni “Die Mannschaft” s jednim od najmlađih selektora kreće u pohod na 4. titulu najbolje evropske reprezentacije, a bolju priliku od ove da pehar podignu na svom tlu u Berlinu neće imati. ‘’Panceri’’ su ponovo nakon punih 36 godina domaćini kontinentalnog takmičenja nakon što je sada već davne 1988. godine Zapadna Njemačka bila domaćin evropskog prvenstva.


Njemačka se nalazi u grupi A Evropskog prvenstva 2024. s Mađarskom, Škotskom i Švicarskom. Svoju prvu utakmicu Nijemci igraju na otvaranju EURO-a protiv Škotske 14. juna, u 21:00, na Allianz Areni u Münchenu. Pet dana kasnije na Stuttgart Areni igrat će protiv Mađarske, dok će Švicarce ugostiti 26. juna na Frankfurt Areni.

(K. Priganica)