Crna Gora je dobila i zvaničnu potvrdu da će se Međuvladina konferencija o pristupanju održati 26. juna u Briselu, poručio je premijer Milojko Spajić, piše Antena M.

-Biće mi čast da predvodim crnogorsku delegaciju u kojoj će se naći ministarka evropskih poslova Maida Gorčević i ministar vanjskih poslova Filip Ivanović na Međuvladinoj konferenciji koja predstavlja krunu naših zajedničkih napora za dobijanje IBAR-a - poručio je predsjednik Vlade Crne Gore Milojko Spajić.

-Još jednom se pokazalo da su posvećeni rad i iskreno zalaganje put do najboljih rezultata i da ne postoje prepreke ako imamo zajednički cilj kome stremimo - kazao je Spajić.

Vlada Crne Gore je, kako navode, efikasnost i posvećenost ka evropskoj integraciji potvrdila u vrlo efikasnom ispunjavanju nedostajućih mjerila za poglavlja 23 i 24, a uz vrlo odgovoran odnos Skupštine došlo se do velikog rezultata, ulaska u finalnu etapu EU puta.

Premijer Spajić se zahvalio evropskim partnerima na izuzetnoj komunikaciji i partnerskom odnosu, kao i što su prepoznali posvećenost Vlade i pomogli nam da Crnu Goru uvedemo u završnu fazu pregovaračkog procesa.

-Crna Gora će dobiti završna mjerila za pregovaračka poglavlja 23 i 24 što znači i da možemo početi da pripremamo i ostala poglavlja za zatvaranje, čeka nas tek sada ogroman posao. Dakle, IBAR je tu. Do kraja godine potrebno je zatvoriti što više poglavlja - najavio je premijer.

Podsjećaju, ambasadori zemalja članica EU u okviru radnog tijela Savjeta Evopske unije Coreper II u Briselu odobrili su Zajedničku poziciju EU za poglavlja 23 i 24 u pregovorima sa Crnom Gorom. Time su se stekli uslovi za zakazivanje Međuvladine konferencije na ministarskom nivou, koja će biti održana 26. juna u Briselu.